Новини
13 Травня 2020
945

На аукціонах ОВДП Мінфін залучив майже 20 мільярдів гривень

Було запропоновано інвесторам гривневі ОВДП з терміном обігу три й шість місяців

Міністерство фінансів України на первинних аукціонах з розміщення облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) у вівторок, 12 травня, збільшило продаж “коротких” паперів майже вдвічі в порівнянні з минулим тижнем — з 10,02 млрд грн до 19,39 млрд грн, зберігши ставки на рівні 11,26–11,28% річних, повідомляється на сайті відомства. 3-місячних паперів було продано вдвічі більше, ніж 6-місячних.

Згідно з даними, Мінфін задовольнив майже весь попит. Зокрема, по 3-місячним була відхилена лише одна з 21 заявки на 25 млн грн під 11,5% річних, а за 6-місячними — три заявки з 14 на 124 млн грн за ставками до 11,5% річних.

В цілому за три тижні первинних аукціонів, відновлених після тривалої перерви, Мінфіну вдалося залучити вже 30,8 млрд грн і $164 млн.

Як відомо, Мінфін раніше заявляв, що має намір протягом травня й червня виставляти на аукціонах тільки два випуски ОВДП з погашенням через три й шість місяців.

Успішним аукціонам передувало зниження Нацбанком облікової ставки з 10% до 8% річних і початок проведення з кінця квітня тендерів по наданню рефінансування на термін 90 днів і до п’яти років без обмеження витрачання банками цих коштів, зокрема й на покупку ОВДП. На перших трьох таких тендерах 30 квітня та 8 травня Нацбанк надав 9,8 млрд грн.

За час відсутності первинних аукціонів з розміщення гривневих ОВДП, на яких Мінфін тримав ставку на рівні до 10% річних, їх прибутковість на вторинному ринку істотно зросла, пише Інтерфакс-Україна. Водночас останнім часом прибутковість потроху почала знижуватися. За кривої прибутковості на сайті Нацбанку по найкоротшим паперам вона становить близько 14% річних з поступовим підвищенням майже до 15% за трирічними й поступовим зниженням майже до 13% по семирічним паперам.

Нагадаємо, Міністерство фінансів України на других після тривалої перерви первинних аукціонах з розміщення облігацій внутрішньої держпозики 5 травня збільшило продаж 3-місячних паперів на 86,7% — до 10,02 млрд грн, зберігши ставку відсікання на рівні 11,3% річних.

А от Міжнародне видання The Banker, у своєму щорічному огляді найкращих транзакцій року в Європі, визнало повернення України на зовнішні ринки запозичень в євро в червні минулого року найкращою транзакцією 2019 р. серед суверенних емітентів, національних організацій та агенцій.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram