Новини
12 Квітня 2023
367

На 15% можуть зрости світові ціни на продовольство

Таким буде наслідок блокади “зернової угоди” росією

Світові ціни на продукти харчування можуть зрости на 15% через блокування росією “зернової угоди”, укладеної за посередництва ООН і яка дозволяє Україні експортувати зерно через Чорне море.

Як заявив заступник міністра інфраструктури України Юрій Васьков в інтерв’ю The Guardian, у межах Чорноморської зернової ініціативи представники рф, Туреччини та ООН інспектують кораблі на шляху до та з українських портів. Спільна комісія узгоджує назви кораблів, які підлягають перевірці. Однак, за словами Васькова, 11 квітня жодних перевірок не відбулося, пише Укрінформ.

Українська сторона подала назви трьох суховантажів, як і передбачено угодою. Але росіяни викреслили ці назви та подали інші судна з поточної черги, яка налічує 50 кораблів. Внаслідок цього одному судну не вдалося продовжити свій шлях, що є фактичною блокадою з боку москви.

“Сьогодні ми маємо критичну ситуацію. росіяни порушили умови Чорноморської зернової ініціативи. Вони вирішили в односторонньому порядку змінити плани українських портів. Це неприйнятно”, — підкреслив Васьков.

Якщо рф продовжить свої дії, світові ціни на продукти харчування, ймовірно, зростуть на 15%, попередив Васьков. За його словами, українські фермери знову будуть змушені робити запаси зерна, як минулого літа, і зіткнуться із серйозними фінансовими труднощами. Він додав, що Київ терміново порушив питання про дії рф 11 квітня з ООН і Туреччиною.

18 березня 2023 року віцепрем’єр-міністр із відновлення України Олександр Кубраков повідомив, що “зернову угоду” продовжать знову на 120 днів. Своєю чергою росія заявляла, що продовження угоди можливе лише на 60 днів. В ООН підтвердили продовження договору, але не назвали термін, який було узгоджено.

Раніше Investory News писали, що у Запорізькій області фермерів не допускають до посівної без російського паспорта.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram