Новини
11 Травня 2023
320

МЗС на відкритому відборі обрало 30 кандидатів у посли

Такий відбір проходить вперше в історії нашої держави

Пді час першого в історії відкритого набору послів обрали майже 30 “сильних” кандидатів, повідомив очільник МЗС Дмитро Кулеба.

Від початку приймання заявок минуло два місяці, за цей час у МЗС опрацювали 1038 звернень. На конкурс подавалися, зокрема, науковці, підприємці та представники громадянського суспільства, відзначив Кулеба.

“Особливо мене зачепили резюме українців, які працюють на керівних посадах у відомих західних компаніях, але готові їхати послами України в Африку. Є навіть іноземний громадянин українського походження. Українці з України в основному хочуть працювати в Європі”, — розповів міністр.

Загалом інтерес до вакансій виявили 75 чинних та колишніх дипломатів, 126 науковців і викладачів, 387 підприємців і представників ділових кіл, 56 держслужбовців і працівників держпідприємств. Також заявки подали 77 кандидатів з сектору безпеки та оборони, 38 представників громадянського суспільства та 44 правники. Крім того, посадами цікавилися медійники, студенти, медики, місцеві депутати.

За словами Кулеби, за старих механізмів пошуку кандидатів не вдалося б знайти тих людей, яких наразі розглядають на посади послів. “Вибір зріс в рази не лише кількісно, але і якісно”, — зазначив міністр.

Близько сотні кандидатів, хоча і не можуть претендувати на посади послів, підходять для роботи на інших дипломатичних посадах, каже Кулеба. Таким людям пропонуватимуть взяти участь в інших відкритих конкурсах МЗС.

Тридцять найсильніших кандидатів на посади послів мають пройти тести та отримати запрошення на співбесіди від HR-служби МЗС. На тих, хто пройде цей етап, чекає безпекова перевірка і співбесіда з очільником МЗС. Після цього сформують фінальний список кандидатів та запропонують ці кандидатури президенту.

У березні 2023 року МЗС вперше в історії оголосило конкурс на посади послів, на сайті МЗС з’явилася сторінка “Вакансії”. На такий “безпрецендентний крок” пішли через нестачу кадрів: два десятка країн Африки досі без українських послів, відзначав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Крім того, дипломатичну сферу в Україні хочуть зробити більш відкритою, приваблюючи “мотивованих і фахових” кандидатів зсередини системи та поза її межами, пояснив Кулеба. Також міністр додав, що за умови рівних професійних показників надаватиме перевагу жінкам.

Нагадаємо, в Україні стартував конкурс для фінтех-стартапів від Visa.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram