Бiзнес
22 Грудня 2021
2 028

М’ясна дієта китайців спричинила 75 000 додаткових смертей

Забруднене повітря в наслідок нарощування м’ясного виробництва вбиває людей

Міжнародна група вчених із Великої Британії та Гонконгу виявила незвичайний зв’язок між м’ясною їжею та кількістю смертей, яких можна було б уникнути. І не йдеться про ризик розвитку онкологічних, серцево-судинних та інших захворювань у результаті вживання продуктів з м’яса — фахівці розглянули виробничий процес та оцінили рівень його впливу на екологію.

За останні 50 років попит на м’ясо у всьому світі зріс, і особливо активно виробництва нарощуються у Східній Азії.

Дослідники встановили, що в Китаї за період 1980-2010 роки стало вироблятися на 433% більше м’яса: з 15 до 80 мегатонн. Лише 20 мегатонн пояснюється зростанням чисельності населення, а решта — це результат зміни раціону. І за той самий період викиди аміаку у сільському господарстві майже подвоїлися.

Фото: David Zalubowski/AP

Згідно зі статистикою, у 2010 році 1,83 млн смертей у Китаї сталося через забруднення повітря твердими частинками.

Вчені розрахували, що якби жителі країни наслідували рекомендації національної дієтичної програми (2016 Chinese Dietary Guideline) та скоротили кількість м’ясних страв — виробництва довелося б скорочувати, що призвело б до зниження викидів аміаку на 2,1 мегатонни. Повітря стало б трохи чистішим, і 74805 смертей можна було б уникнути.

“Пріоритетом Китаю у 80-ті роки було задоволення основних потреб населення у харчових продуктах. Але тепер, коли проблема недоїдання на порядку денному не стоїть, необхідний стійкіший шлях виробництва та споживання: потрібно зменшити вплив на здоров’я людини та довкілля, як усередині країни, так і в усьому світі”, — зазначив професор з Університету Ексетера Сяоюй Янь.

Окрім того, вчені виявили ще один цікавий аспект: соціальний. Пряму шкоду від переїдання м’яса (високий рівень холестерину та інші відхилення) зазнають ті, хто може собі дозволити рясне м’ясне харчування.

А от у регіонах із низьким рівнем доходу — насамперед це сільськогосподарські області — люди їдять не так багато м’яса, але повною мірою страждають від забруднення повітря через викиди м’ясної промисловості.

Автори дослідження підкреслюють, що зміна дієтичних моделей може не тільки призвести до поліпшення здоров’я внаслідок кориснішої їжі, але й має важливі переваги з точки екології, що, зрештою, також позначається на здоров’ї.

Джерела: NaturaFood, NCBI, phys.org, NG

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram