Новини
19 Жовтня 2021
572

МВФ та Україна домовилися щодо перегляду кредитної програми

Серед іншого — другий транш stand-by на $700 мільйонів і продовження програми до кінця червня-2022

Команда співробітників Міжнародного валютного фонду й Україна досягли угоди на рівні персоналу (staff-level agreement, SLA) за першим переглядом програми фінансування stand-by (SBA). Остаточне рішення можливо в листопаді, йдеться в заяві глави місії МВФ в Україні Іванни Владкової Холлар.

“Це відкриває шлях для розгляду першого перегляду SBA і запиту про продовження програми радою директорів МВФ. Завершення першого перегляду дозволить виділити (Україні — Ред.) SDR500 млн (близько $700 млн)”, — зазначається в релізі за підсумками обговорень між сторонами тривалістю з 21 вересня до 18 жовтня.

Глава місії повідомила про досягнення домовленості щодо оновленого набору економічної, фінансової та структурної політики, щоб допомогти Україні впоратися з економічною кризою і кризою в галузі охорони здоров’я, викликаним COVID-19, а також зберегти макроекономічну і фінансову стабільність й усунути основні перешкоди для приватних інвестицій.

Владкова Холлар зазначила, що з відновленням економіки основна увага в програмі приділяється поверненню фіскальної політики до умов, сумісних із середньостроковою стійкістю боргу, з одночасним захистом соціально вразливих верств населення. За її словами, мова йде про посилення управління доходами та зниженні фіскальних ризиків, пов’язаних із квазіфіскальними операціями, зокрема в енергетичному секторі.

“Забезпечення незалежності центрального банку і зосередження грошово-кредитної політики на повернення інфляції до цільового рівня; забезпечення фінансового здоров’я банків, зокрема за допомогою належного управління, з метою відновлення надійного банківського кредитування приватного сектору”, — назвала інші пріоритети глава місії.

Вона також відокремила посеред основних пунктів боротьбу з корупцією, просування судової реформи та зниження ролі держави й зацікавлених груп в економіці з метою поліпшення ділового середовища, посилення корпоративного управління, залучення інвестицій і підвищення потенціалу економіки.

“Угода, а також запит влади про продовження програми до кінця червня 2022 року мають бути схвалені менеджментом Фонду та радою директорів МВФ. Подальше неухильне здійснення рішучої політики в цих сферах відповідно до цілей програми та узгодженими зобов’язаннями прокладе шлях для розгляду Радою директорів МВФ перегляду, яке очікується в листопаді”, — йдеться в заяві.

МВФ у червні 2020 року затвердив для Києва програму stand-by загальним обсягом близько $5 млрд, відразу виділив перший транш фінансування обсягом $2,1 млрд. Було намічено чотири перегляди виконання умов програми для виділення інших чотирьох траншів. Однак обумовлений графік був порушений, а фінансування — тимчасово зупинено через невиконання Україною низки зобов’язань.

Як писали раніше Investory News, МВФ заявив, що індекс споживчих цін досягне піку восени, а до середини 2022 року знизиться до рівня, що передує пандемії. Фонд назвав ризики, які можуть посилити світовий інфляційний тиск. Докладніше — за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram