Новини
26 Січня 2022
622

МВФ погіршив прогноз щодо зростання світового ВВП у 2022 році до 4,4%

Це своєю чергою показує прогнозоване зниження зростання у двох найбільших економіках — США і Китаї

Фото: Reuters/Johannes P. Christo

Міжнародний валютний фонд (МВФ) погіршив проти своїх жовтневих оцінок прогноз зростання світового ВВП у поточному році на 0,5 процентного пункту (п. п.). Це випливає із опублікованої у вівторок січневої доповіді МВФ про перспективи розвитку світової економіки.

Як вважають аналітики фонду, цього року темпи зростання світового ВВП становитимуть 4,4%, у жовтневому прогнозі цей показник дорівнював 4,9%. 2023 року МВФ очікує зростання на 3,8%. Минулого року, за підрахунками аналітиків фонду, світова економіка зросла на 5,9% (показник не змінився проти жовтневого прогнозу).

“Світова економіка вступає у 2022 рік у більш слабкому становищі, ніж очікувалося раніше. З поширенням нового омікрон-штаму COVID-19 країни знову запровадили обмеження на пересування. Зростання цін на енергоносії та перебої у постачаннях призвели до більш високої та широкої інфляції, ніж очікувалося, особливо в США, а також у багатьох країнах з ринком, що розвивається, і економікою, що розвивається.

У МВФ додали, що погіршення прогнозу зростання світового ВВП “в основному відображає прогнозоване зниження (зростання) у двох найбільших економіках” — США та Китаї. Крім того, зазначили автори доповіді, досить висока інфляція зберігатиметься довше, ніж передбачалося, у зв’язку з перебоями у ланцюжках постачання та високими цінами на енергоносії.

“Інфляція повинна поступово знижуватися із послабленням дисбалансу попиту та пропозиції у 2022 році та вжиття заходів у відповідь у межах грошово-кредитної політики у провідних економіках”, — наголошується у звіті.

Поява нових штамів коронавірусу, продовжили у фонді, може “викликати нові економічні потрясіння”. У МВФ вказали на можливість появи “глобальних ризиків, оскільки геополітична напруженість залишається високою, а надзвичайна ситуація у сфері клімату, що триває, означає, що ймовірність великих стихійних лих залишається підвищеною”.

Перший заступник директора-розпорядника МВФ Гіта Гопінат у зв’язку з публікацією доповіді заявила, що у світі економічне “зростання сповільнюється, оскільки економіка бореться з перебоями у постачанні, підвищенням інфляції, рекордною заборгованістю та постійною невизначеністю”.

“Відновлення світової економіки, що продовжується, стикається з численними проблемами, оскільки починається третій рік пандемії. Швидке поширення омікрон-штаму призвело до відновлення обмежень пересування в багатьох країнах і зростання нестачі робочої сили. Перебої в постачаннях, як і раніше, чинять тиск на економічну активність і спосіб зростанню інфляції, доповнюючи тиск, пов’язаний з високим попитом і підвищеними цінами на харчові продукти та енергоносії. До того ж, рекордна заборгованість та інфляція, що росте, обмежують можливості багатьох країн щодо усунення нових економічних потрясінь”, — написала вона у своєму блозі на сайті МВФ.

Показники країн

Аналітики МВФ зазначають, що темпи економічного відновлення у різних державах відрізнятимуться один від одного залежно від низки факторів. Серед них ситуація з пандемією та наслідки, які вона надала на економіку кожної окремо взятої країни.

Так, темпи зростання ВВП країн із розвиненою економікою у поточному році, як очікується, становитимуть 3,9% (погіршення на 0,6 п. п. проти жовтневого прогнозу), а у 2023 році — 2,6% (покращення на 0,4 п. п.). Зокрема, економіка США, згідно з оцінками, після зростання на 5,6% у 2021 році зросте у 2022 році лише на 4% (погіршення на 1,2 п. п. проти жовтневого прогнозу) та на 2,6% (покращення на 0,4 п. п.) у 2023 році.

Прогноз зростання економіки єврозони у 2022 році був переглянутий у бік зниження — з 4,3% до 3,9%. Наступного року, як вважають експерти, ВВП європейських країн зросте на 2,5%. Зростання ВВП єврозони у 2021 році, за їх підрахунками, становило 5,2%.

Темпи зростання ВВП країн з ринком, що формується, і країн, що розвиваються, у 2022 році очікуються на рівні 4,8% (погіршення на 0,3 п. п. проти жовтневого прогнозу), у 2023 році — 4,7% (покращення на 0, 1 п. п.). У цій групі найбільшого зростання ВВП у 2022 році експерти очікують в Індії — на 9%. Темпи зростання ВВП Китаю, за оцінками фонду, становитимуть цього року 4,8% (погіршення на 0,8 п. п. проти жовтневого прогнозу), у 2023 році — 5,2% (погіршення на 0,1 п. п.). п.). У 2021 році ВВП КНР, за оцінками МВФ, зросте на 8,1%.

Нагадаємо, експерти Світового банку пообіцяли світовій економіці похмуре майбутнє. 2022-го глобальне зростання ВВП сповільниться до 4,1%. Серед причин — спалахи COVID-19, скорочення бюджетних стимулів і проблеми з постачанням.

Тим часом Міністерство економіки України відкоригувало прогноз зростання ВВП країни на 2022 рік у бік більшої стриманості — 3,6% проти початкового прогнозу 3,8% наприкінці травня.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram