Новини
3 Лютого 2022
525

МВФ підтримає країни, які постраждають у разі відключення Росії від SWIFT

Тим часом Білий дім розробляє разом з українським урядом новий пакет економічної допомоги Україні

Міжнародний валютний фонд (МВФ) готовий допомогти країнам, які можуть постраждати від побічних ефектів та санкцій, запроваджених західними урядами щодо РФ у разі загострення ситуації навколо України, пише Reuters з посиланням на директора МВФ Крісталіну Георгієву.

За її словами, санкції неминуче перервуть деякі фінансові транзакції та функціонування фінансової системи, особливо якщо вони обмежать доступ Росії до мережі фінансових транзакцій SWIFT.

“Якщо ми опинимося в ситуації, коли виникнуть побічні ефекти, які вимагають активнішої участі МВФ в інших країнах, ми, звичайно, будемо там. Ми ще маємо кредитні можливості на суму близько $700 млрд”, — зазначила Георгієва.

Глава МВФ заявила, що сподівається на дипломатичне вирішення кризи на благо українського народу та необхідність підтримки відновлення світової економіки.

За словами Георгієвої, МВФ допоможе оцінити вплив будь-яких конфліктів та дати розумні політичні рекомендації країнам-членам за розвитком ситуації.

Як зазначає агенція, криза вже призвела до підвищення цін на енергоносії, особливо в Європі, а припинення постачання зерна з України може посилити тиск на ціни на продовольство.

Георгієва сказала, що МВФ має близько $2,2 млрд у межах розширеної кредитної програми для України, які можуть бути виплачені в період до червня. Україна одержала початковий транш у розмірі $700 млн у листопаді.

Тим часом Білий дім офіційно підтвердив, що американська сторона розробляє разом з українським урядом новий пакет економічної допомоги Україні на фоні агресії з боку РФ. Про це заявила під час регулярного пресбрифінгу прессекретар Білого дому Джен Псакі.

“Так, ми обговорюємо з українською стороною пакет економічної допомоги”, — підтвердила офіційний представник адміністрації Байдена.

Про це йшлося під час розмови президентів Байдена та Зеленського минулого тижня, і зараз обговорення наступних кроків продовжується на рівні урядових структур США та України.

Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд погіршив проти своїх жовтневих оцінок прогноз зростання світового ВВП у поточному році на 0,5 процентного пункту (п. п.).

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram