Новини
22 Травня 2020
1 213

МВФ і Україна домовилися про кредит на $5 мільярдів

Напередодні президент України підписав закони про банківську діяльність і про поправки до Податкового кодексу

Міжнародний валютний фонд (МВФ) і влада України попередньо домовилися про нову програму співпраці, яка передбачає надання Києву $5 млрд, про це йдеться у повідомленні пресслужби МВФ.

Як зазначила глава місії МВФ в Україні Іванна Владкова Голлар, співробітники МВФ й українська влада досягли домовленостей на робочому рівні з економічної політики для нового 18-місячного резервного кредиту (SBA).

“Новий SBA із запитаним доступом до 3,6 млрд SDR (Special Drawing Rights), еквівалентний $5 млрд, спрямований на забезпечення балансу платежів і бюджетної підтримки, щоб допомогти владі (України, – Ред.) впоратися з наслідками удару COVID-19”, – йдеться у повідомленні.

За її словами, така програма забезпечуватиме здатність України повернутися до зростання та відновити ширші реформи, коли криза закінчиться. “Очікується, що програма stand by також стане каталізатором додаткової двосторонньої та багатосторонньої фінансової підтримки”, – додала вона.

Зазначається, що угода підлягає затвердженню керівництвом Фонду та виконавчою радою МВФ, а розгляд правлінням очікується найближчими тижнями.

Напередодні ввечері президент України Володимир Зеленський підписав закони про банківську діяльність (№2571-д) і про поправки до Податкового кодексу (№1210), який імплементує ряд положень плану BEPS. Тим самим Київ виконав останні попередні умови для відкриття нової програми.

Так званий “антиколомойський” закон передбачає зміцнення корпоративного управління та врегулювання особливостей судового провадження у справах про виведення банків з ринку. Ним вводяться нові механізми виведення банків з ринку, оптимізація ліквідаційної процедури та задоволення вимог якомога більшої кількості кредиторів ліквідованого банку.

Що стосується поправок до Податкового кодексу, то закон передбачає ряд змін, спрямованих на вдосконалення та спрощення системи адміністрування податків, її узгодження зі світовими стандартами. Зокрема, документ вводить міжнародні стандарти податкового контролю для всіх учасників міжнародної торгівлі та імплементацію положень Плану протидії практикам розмивання бази оподаткування та виведення прибутку з-під оподаткування (план BEPS).

Водночас президент направив до Кабінету міністрів низку пропозицій щодо визначення чітких і зрозумілих правил оподаткування контрольованих іноземних компаній.

Нагадаємо, на початку травня МВФ змінив програму кредитування для України. Як зазначала пресслужба міністерства фінансів, зміна обговорюваної з МВФ програми з раніше попередньо погодженою трирічною програмою розширеного фінансування EFF на 18-місячну програму stand by не змінить загальний обсяг кредитної підтримки для України від МВФ.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram