Новини
9 Серпня 2022
639

Можливі наслідки у разі аварії на Запорізькій АЕС

Все залежить від метеорологічних умов

Напередодні російські окупанти відкрито заявили, що замінували всі важливі об’єкти на тимчасово захопленій Запорізькій атомній електростанції. Російські терористи намагаються лякати українців “наслідками” за деокупацію захоплених територій, повідомляє УНІАН.

Тримаючи в “заручниках” найбільшу в Європі АЕС — розміщуючи в енергоблоках військову техніку та погрожуючи знеструмити атомну електростанцію — війська путіна загрожують ядерним ударом всьому світові.

Як пояснив завідувач відділу математичного моделювання довкілля в Інституті проблем математичних машин та систем НАН України Іван Ковалець, що у разі аварії на Запорізькій АЕС, за інформацією від Енергоатому, є загроза знеструмлення енергоблока ЗАЕС, після чого вийдуть з ладу системи охолодження — як наслідок — аварія на АЕС, від якої постраждає багато людей, країн, земель і вод.

“Є оприлюднені розрахунки викидів, здійснені ДНТЦ ЯРБ для одного з таких сценаріїв. Цей сценарій передбачає грамотні дії персоналу під час аварії для мінімізації наслідків. Тобто це не “апокаліптичний” сценарій, але це дуже важка аварія максимальної категорії 7 за шкалою ІNES. Коли оцінки обсягів викидів зроблено, все залежить від метеорологічних умов, і ми моделюємо атмосферне розповсюдження. Метеорологічні умови щодня змінюються. У даному випадку підібрані такі метеорологічні умови (27.06.2022 р), коли окрім суходолу відбувається забруднення Чорного моря, оскільки над ЧМ в цей час проходить циклон, а ЗАЕС знаходиться у його північно-східній частині. Відповідно на великій території відбувається вимивання хмари опадами, що приводить до значного забруднення поверхні Землі”, розказав про один із можливих сценаріїв Ковалець.

На знімках видно, що радіоактивне забруднення зачепить не лише Україну, а й Чорне море, Молдову, Румунію, Болгарію й навіть Туреччину. Водночас при інших погодних умовах можуть постраждати ще деякі території, зокрема, радіоактивні випари вітром перенесе на схід.

У будь-якому разі, за словами науковця, масштаб імовірних наслідків після аварії на ЗАЕС: на відстані 350 км від точки викиду рівень випадінь цезію-137 може досягти значень 100 кБк/м2, тобто як на околицях Чорнобильської зони відчуження.

“Скажімо, якщо зараз біля Полтави лежить 4000 Бк/м2 цезію 137, який залишився після Чорнобиля, то в найгіршому сценарії там може з’явитись 100000 Бк/м2, тобто як на околицях Зони відчуження. Це оцінка “на пальцях”: на прикладеній картинці є 100000 Бк/м2 на відстані 350 км від ЗАЕС. Полтава до ЗАЕС ближче. Аналогічний метеорологічний сценарій так, щоб долітало до Полтави, а там вимивалось дощем можливий”, — навів приклад Ковалець.

Як писали раніше Investory News, збитки від агресії рф зросли на $12,8 млрд за сім тижнів. Лише на розмінування територій потрібно $70 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram