Новини
26 Червня 2019
697

Morgan Stanley: Зміна прогнозу щодо українських євробондів через ризики

Аналітики банку вказують на високий валютний ризик, оскільки частка валютного боргу становить 70%

Morgan Stanley змінив рекомендацію з “купувати” на “нейтральну” за українськими єврооблігаціями з погашенням у 2028 р. через їх подорожчання до 8% річних і збереження ризиків щодо ПриватБанку, МВФ і переговорів з Росією про транзит газу. Про це повідомляє Інтерфакс з посиланням на звіт банку по Україні, що вийшов минулого тижня за підсумками візиту аналітиків інвестустанови до Києва.

“Ми зміщуємо наші переваги з довгого кінця на короткий кінець кривої”, – відзначають аналітики.

Згідно з документом, тепер серед українських паперів Morgan Stanley виділяє єврооблігації з погашенням у 2021 р.

Як позитив аналітики банку вказали на прихильність нової адміністрації наступності політики та стабільної співпраці з МВФ, зокрема щодо земельної реформи. На їхню думку, дострокові вибори уможливлюють отримання Україною наступного траншу від МВФ у четвертому кварталі 2019 р., що дозволяє вважати керовану ситуацію з обслуговуванням і погашенням державного боргу, особливо з огляду на збільшення вкладень нерезидентів в облігації внутрішньої держпозики.

Базовий прогноз аналітиків банку, згідно зі звітом, передбачає скорочення сукупного держборгу України з 60% ВВП до 54,5% ВВП до 2023 р. Однак автори документа вказують на високий валютний ризик, оскільки частка валютного боргу становить 70%. Подальше зростання портфеля внутрішніх держпаперів у нерезидентів завдяки підключенню Clearstream, стабільності гривні та позитивних оцінок ситуації може поліпшити ситуацію. На думку аналітиків, з початку року цей портфель вже досяг $1,8 млрд, або 6% від загального обсягу ОВДП в обігу, а до кінця року може зрости до 15%.

Як вважають в банку, Україна залишається дуже залежною від зовнішніх ринків і здатності рефінансувати свій валютний борг.

“На решту 2019 р. потреби в фінансуванні, виключаючи ринок внутрішніх паперів, складають близько $3 млрд, а на 2020 р. – майже $7 млрд”, – йдеться в документі.

Нагадаємо, у зв’язку з уповільненням економічного зростання в I кв 2019 р., аналітики J.P.Morgan погіршили прогноз зростання реального ВВП України у поточному році з 3,4% до 3%.

Як відомо, Morgan Stanley також прогнозує сповільнення динаміки ВВП України та девальвацію. За прогнозами, виручка європейських інвестиційних банків зменшиться на 24%.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram