Драйв
9 Квітня 2021
3 453

Монархія як бренд: Статки королівської родини Великої Британії

Як заробляють і витрачають члени монаршої сім’ї

7 березня 2021 року вийшло скандальне інтерв’ю принца Гаррі та Меган Маркл, яке вони дали Опрі Вінфрі. Двогодинну розмову демонстрував канал CBS та британський канал ITV. Інтерв’ю відомій телеведучій пара дала через рік після того, як відійшла від королівських обов’язків та оголосила, що буде заробляти на життя самостійно.

Це було вибухове викриття життя Меган у королівському палаці та звинувачення у не належному ставленні до неї.

Герцоги Сассекські не заробили за зйомки в програмі ні копійки, хоча звичайно отримали нову порцію популярності. А ось вартість самого шоу та реклами злетіла. 30-секундні рекламні паузи під час трансляції на CBS продавалися за $325 тис.

Всі гроші від CBS пішли в продюсерську компанію Опри Вінфрі Harpo Productions. Саме вона займалася організацією та проведенням зйомок. Телеканал виплатив відомій телеведучій близько $9 млн за права на інтерв’ю з Меган і Гаррі. Мережа також отримала права на ліцензування проекту на міжнародних ринках. Один із британських телеканалів уже заплатив $1,4 млн за трансляцію випуску.

Купа американських селебритіз на чолі зі співачкою Бейонсе та навіть ексдержсекретар Хілларі Клінтон заявили про підтримку Меган. Ліберальна громадськість обурена монархічними порядками в Британії та нібито “знущанням” над першою темношкірою герцогинею.

За океаном не всі так одностайні. Консервативні кола, включаючи деяких політиків-республіканців, засудили намагання Меган Маркл зруйнувати інститут монархії в Британії.
Після виходу інтерв’ю популярність королівської родини не тільки не постраждала, а й зросла.

Довіра британців до Єлизавети II зросла з 32% до 40%, герцога Кембридзького Вільяма — з 30% до 32%, а герцогині Кейт — з 27% до 29%.

Британія підтримала правлячу монархію. На противагу цьому подружжя Меган і Гаррі отримали шалену славу в Америці, що додатково збільшить інтерес медіа до пари. Слід очікувати нових контрактів з американськими інформаційними корпораціями. На кшталт останнього підписаного багатомільйонного контракту Меган і Гаррі зі Spotify на запуск сімейного подкасту.

Крім того, пара має значні особисті статки. Принци Вільям та Гаррі успадкували від матері £13 млн ($18 млн), залишених їхньою матір’ю принцесою Діаною. Також Гаррі отримав мільйони від королеви-матері, його прабабусі.

Що ж до Меган, то вона до одруження знялася в серіалі “Форс-мажори”, де їй платили по $50 тис. за серію. Акторка також вела блог про стиль життя та розробила власну модну лінію для канадського бренду.

Нещодавно принц Гаррі отримав свою першу офіційну посаду. Він став chief impact officer, або директором з впливу у стартапі BetterUp з Кремнієвої долини, який оцінюється у $1,7 млрд.

Очікується, що принц допомагатиме приймати рішення щодо стратегії розвитку продукту.

Також відеосервіс Netflix анонсував документальний серіал від громадської організації Archewell, яку заснували принц Гаррі та Меган Маркл. Документальний проект “Серце непереможених” розповість про учасників спортивного заходу “Ігри непереможених”, яке повинно пройти в Гаазі в 2022 році. У центрі сюжету — життя спортсменів-інвалідів, які є колишніми і діючими військовими. Ці ігри були засновані принцом у 2014 році.

Більшість членів королівської родини Великої Британії крім забезпечення з бюджету мають власні статки.

Відомо, що особисті статки королеви Єлизавети II становлять £500 млн, принца Чарльза — £400 млн, принца Вільяма — £30 млн, Кейт Міддлтон — $10 млн.

Свої пів мільярда особистого статку королева накопичила шляхом володіння власною нерухомістю, автомобілями, творами мистецтва, колекціями старовинних монет, марок та прикрас. Також вона отримала спадщину від королеви-матері.

Фото: Steve Parsons/PA

Існує думка, що Єлизавета також отримує доходи від персональних інвестицій — видання Sunday Times колись оцінювало весь портфель у £110 млн.

Щорічні кошти на витрати, які королева отримує з казни називаються “Суверенний грант”. Ця сума покликана покривати витрати королеви на подорожі, прийоми та розваги, утримання палаців та оплату послуг персоналу.

Ці кошти — фіксований відсоток від доходів комерційної організації The Crown Estate, що володіє нерухомістю та землями у Великій Британії: палацами, парками, іподромами, цілими вулицями та частинами берегової лінії.

Це незалежне підприємство. Монарх контролює справи компанії лише частково. Все володіння вважається державним майном.

Величина капіталу компанії наприкінці 2017 року становила понад £13 млрд. Королева наразі отримує 15% від прибутку.

Також традиційно графство Ланкастер та всі його доходи належать правлячому монарху. Портфель нерухомості Ланкастера оцінюється в £534 млн. Річний дохід — близько £20 млн. Доходи герцогства податком не обкладаються, проте відомо, що з 1993 року Єлизавета виплачує їх у добровільному порядку.

Королівська колекція предметів мистецтва та історичних реліквій входить у так званий Royal Collection Trust, вартість якого оцінюється в £11 млрд.

Наступним багатієм у королівській родині по праву вважається спадкоємець престолу — принц Уельський Чарльз, чий особистий статок Forbes оцінює у £400 млн. Чарльз теж володіє власним герцогством, що приносить йому стабільний дохід.

Герцогство Корнуолл було створено у 1337 році королем Едуардом III для його старшого сина і спадкоємця престолу, щоб той мав власні кошти для існування. Так з’явилася традиція, за якою ці землі успадковують старші сини та спадкоємці монарха.

Корнуолл охоплює різноманітні маєтки, сільськогосподарські підприємства та інші об’єкти нерухомості, здатні приносити дохід. Його вартість оцінюється у £0,5 млрд, а річний дохід становить близько £20-30 млн. Як і в герцогстві Ланкастер, прибуток від Корнуолла не обкладається податком, однак Чарльз, як і мати, все одно їх виплачує.

Власне, основними “здобувачами” коштів для королівської сім’ї залишаються тільки Єлизавета II і її старший син, тоді як всі інші сподіваються тільки на дотації Її Величності та принца Уельського і на власний накопичений капітал.

Принци Вільям та Гаррі більшу частину своїх грошей успадкували від своєї матері та прабабусі Елізабет Боуз-Лайон. Окрім грошей вони отримали особисту колекцію прикрас принцеси Діани.

Герцогиня Кембридзька Кейт має $10 млн від батьків.

За даними Brand Finance, якби бренд “Королівська сім’я Великої Британії” раптово вийшов на ринок, то його вартість становила б £67,5 млрд.

Такі цифри виправдані, якщо порахувати, скільки країна заробляє на одному лише існуванні королівської родини. Внесок Віндзорів у британську економіку щорічно становить майже £2 млрд. Це і торгівля, і модний вплив Кейт і Шарлотти, і патронаж благодійних організацій, і виторг медіа, і туризм.

Джерело: Forbes, Sunday Times, Marie Claire, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram