Новини
29 Грудня 2021
712

“Молочний альянс” може зупинити виробництво через дорогий газ

Що більше переробляється молока та випускається продукції, то більше збитків

Заводи групи “Молочний альянс” можуть зупинити виробничу діяльність через зростання ціни природного газу. Про це написав співзасновник “Молочного альянсу” Олександр Деркач у Facebook, пише Укрінформ.

“15 років займаємось молочним бізнесом. Ніколи, навіть у найважчі 2013-14 роки ми не потрапляли в ситуацію, яка від нас не залежить і яка ставить взагалі питання про доцільність подальшої виробничої діяльності. Причому всієї галузі, а не лише окремих виробників”, — написав Деркач.

Він послався на пост у Фейсбуці голови наглядової ради “Молочного альянсу” Сергія Вовченка, який зазначив, що заводи групи “Молочний альянс” попередили своїх партнерів про неможливість далі працювати зі збитками. Ситуація парадоксальна: що більше переробляється молока та випускається продукції, то більше збитків.

“Судіть самі. Ціна на газ за рік для нас зросла майже у 10 разів (з 5,5 грн/м куб. до 50 грн/м куб). Електроенергія — у 2,5 раза. Ціни на таропакувальні матеріали — на 42%. Ціни на молокосировину — на 25%… А ось ціни на готову продукцію ми змогли підняти в середньому лише на 7%. За таких умов подальша робота даватиме нам десятки мільйонів збитків щомісяця”, — написав Вовченко.

Він додав, що це є неприпустимим і призведе до банкрутства підприємств, внаслідок чого постраждають усі — від фермера до споживача.

Керівництво компанії пропонує господарствам “на період до стабілізації ситуації із цінами на газ знизити на кілька відсотків ціни на молокосировину”. Рентабельність дозволяє це зробити, упевнений голова наглядової ради “Молочного альянсу”.

“І звернулися до торгових мереж: прийміть наші економічно обґрунтовані ціни та скоротите дебіторську заборгованість до рівня договірних умов. Ми не ставимо ультиматуми, а лише пропонуємо спільно подолати цю кризу. Від цього усі виграють у перспективі”, — підсумував Вовченко.

Компанія “Молочний альянс” випускає продукцію під брендами “Пирятин”, “Славія”, “Яготинське”, “Яготинське для дітей”, “Златокрай” та “Молочний альянс”.

Як відомо, стартові ціни на природний газ ресурсу грудня на Українській енергетичній біржі 13-17 грудня 2021 року зросли на 18,03%.

24 грудня виробники солодощів заявили, що припиняють виробництво частини асортименту через надвисокі ціни на газ.

21 грудня ціни на газ на торгах побили рекорд і перетнули позначку $2 тис. за тис. куб. м. У четвер, 23 грудня, ціни знизилися — ф’ючерси на TTF завершилися на рівні $1485 за тис. куб. м. У п’ятницю, 24 грудня, вранці ціна січневого ф’ючерсу на TTF становила близько $1300 за тис. куб. м.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram