Новини
7 Грудня 2021
489

Міжнародні резерви України зросли до $30,5 мільярда

У листопаді вони зросли на 3%

Міжнародні резерви України станом на 1 грудня 2021 року, за попередніми даними, становили $30,55 млрд, повідомляє пресслужба НБУ.

“У листопаді вони зросли на 3%, насамперед завдяки надходженню другого траншу від Міжнародного валютного фонду за програмою stand-by обсягом 500 млн спеціальних прав запозичень (СПЗ)”, — йдеться в повідомленні.

Динаміку резервів протягом минулого місяця визначали інші чинники. Серед них — операції з управління державним боргом. Валютні надходження на користь уряду становили $493,1 млн, зокрема €250 млн від Cargill Financial Services International, Inc. та €167,4 млн від розміщення внутрішніх держоблігацій (ОВДП).

Загальний обсяг платежів уряду з обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті становив $481,7 млн. З цієї суми $251,3 млн були спрямовані на обслуговування та погашення ОВДП, $145,2 млн — обслуговування єврооблігацій (ОВДП — облігацій зовнішньої державної позики), інші — виконання інших зобов’язань держави в іноземній валюті.

Крім того, у листопаді уряд та Національний банк сплатили $64,4 млн на користь Міжнародного валютного фонду.

На динаміку також впливали операції Національного банку на міжбанківському валютному ринку. Перші тижні листопада пропозиція валюти на міжбанківському валютному ринку переважала попит на неї. Водночас у другій половині місяця ситуація змінилася у зворотному напрямку.

З метою згладжування надмірних коливань Національний банк викупив на валютному ринку $1177,8 млн та продав $792,6 млн. Загалом за підсумками листопада 2021 року обсяг чистої купівлі валюти Національним банком на міжбанківському валютному ринку становив $385,2 млн.

Також впливала переоцінка фінансових інструментів (внаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют). Минулого місяця їхня вартість скоротилася на $135,6 млн.

Нагадаємо, чистий продаж іноземної валюти населенням (в готівковій та безготівковій формі) з початку липня становить майже $400 млн, а з початку року перевищив $2 млрд, виступаючи вагомим фактором збалансування попиту і пропозиції іноземної валюти на ринку.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram