Думки
8 Листопада 2021
2 104

Михайло Рітчер: Як не потрапити на гачок шахраїв, інвестуючи в криптовалюту

Керуючий активами, інвестор, співзасновник компанії “WOTAN”, експерт в галузі міжнародних фінансових ринків — про правила безпеки під час роботи з хайповими проєктами 

Минулого тижня засобами масової інформації розлетілася новина про те, що токен Squid, розроблений за мотивами популярного сьогодні серіалу “Гра в кальмара”, зазнав краху. Інвестори втратили свої кошти, а творці проєкту заробили $2,1 млн.

Чому так сталося? Річ у тім, що більшість криптопроєктів зростають на хайпі. Криптоінвестори не розуміються на суті й просто вкладають кошти в надії отримати “ікси”. Як наслідок, деякі проєкти злітають у кілька разів, а деякі — провалюються у перші дні. Тому до цього варто бути заздалегідь готовому та враховувати у своєму ризику менеджмент.

Запам’ятайте наступне:

• основа будь-якого інвестування — вивчення активу. Тобто, потрібно розумітися на тому, що таке блокчейн, криптовалюта, токен. Яка між ними різниця, для чого використовується і як саме використовується;

• далі вивчайте суть криптопроєктів. Оцініть — наскільки він матиме попит і тільки після цього ухвалюйте рішення щодо інвестиції. Це ключовий фактор під час вибору криптовалюти;

• окремо для себе треба виділити спекулятивний інвестиційний портфель, який буде використовуватися для “хайпових” інвестицій. Наприклад, можна придбати всі пов’язані з “кальмаром” криптовалюти й чекати коли вони вистрілять. Зростання може становити сотні, а то й тисячі відсотків.

На початковому етапі практично неможливо розпізнати, що криптопроєкт — це насправді фінансова махінація. Тому найкраще інвестувати у нього невелику суму. З часом, коли буде зрозуміло, що проєкт дійсно розвивається — можна в нього додатково інвестувати.

Наразі найпопулярнішими залишаються інфраструктурні криптопроєкти. Серед них: Bitcoin — з початку року додав 112% від вартості, Ethereum (+526%), Solana (+9804%), Polkadot (+545%). Ці криптовалюти цікаві для інвестування, крім того, вони мають потенціал до зростання, який зберігатиметься як мінімум до 2025 року.

За нашими оцінками, ринок криптовалют за цей період зросте ще у п’ять разів.

Через те, що криптовалюти надалі регулюватимуться як нематеріальні активи, Bitcoin й надалі вважатиметься цифровим золотом. Через це очікується зростання його вартості до $100-140 тис. Потенціал зростання за поточної ціни в $60 тис. становить майже 100%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram