Думки
14 Липня 2021
2 331

Михайло Рітчер: Чи має Україна шанси піти шляхом Сальвадору?

Керуючий активами, експерт у сфері міжнародних фінансових ринків, керуючий партнер групи компаній MRP — про те, чому в нас не визнають найпопулярнішу криптовалюту національною валютою

Подія

У червні 2021 року влада Республіки Ель-Сальвадора ввела другу національну валюту в країні — біткоїн. До цього часу основною валютою був американський долар, тобто — своєї валюти в країні не було. Протягом трьох місяців всі точки продажів товарів і послуг повинні надати можливість робити оплату за допомогою Bitcoin, за умови наявності технічного оснащення. 

Причини введення другої національної валюти

Тільки п’ята частина населення країни користується банками та кредитними картами. Водночас ВВП Сальвадора складається на 20% з доходів трудових емігрантів і переказів грошей з-за кордону. Легалізація біткоїна дозволить розвинути ринок послуг, спростить і прискорить грошові перекази з-за кордону і тим самим збільшить ВВП. Сальвадор може стати хабом для легального обміну криптовалюти у всьому світі.

Розвиток національної валюти

В Україні, ще 2018 року проводився пілотний проєкт “Е-гривня”, мета якого — тестування електронної валюти з готівкою. Е-гривню емітував НБУ обсягом 5 тис. грн і запустив у грошовий агрегат М0. Ними можна було розраховуватися через спеціальні програми.

У лютому 2020 року на конференції “Цифрова валюта Центрального банку: нові можливості для платежів” у Києві була показана можливість оплати за товари е-гривню. На фото нижче показано, як за 100 е-гривень було куплено сувенірні 100 гривень.

Фото Михайла Рітчера на конференції “Цифрова валюта ЦБ: нові можливості для платежів”

Було запропоновано дві моделі роботи впровадження е-гривні: коли емітентом є центральний банк і коли емітентом виступають комерційні банки.

На фото: матеріали НБУ

Основною причиною повільного запуску стала дорога інфраструктура: облік і зберігання, поширення, трансфер, криптобезпека. Потрібні великі капіталовкладення, які впадуть на плечі або НБУ, або комерційних банків залежно від схеми поширення. У поточних реаліях змінювати дешеві платіжні системи (наприклад, Visa і MasterCard), які активно застосовуються банками та населенням, на дорогу систему “е-гривні”, яка ще не відтестована — економічно не вигідно. 

Розвиток цифрових валют центральних банків

З 1 липня 2021 року Закон №4364 “Про платіжні системи” НБУ отримав право випускати “Цифрову валюту центрального банку (ЦВЦБ)” і створити “пісочницю” для тестування всіх послуг з використанням е-гривні. Тому швидкість впровадження даного інструменту прискориться. Також шляхом впровадження ЦВЦБ пішли такі країни як Японія, Росія, Китай та інші країни, що розвиваються.

На закінчення

Біткоїн може стати однією з криптовалют, яка циркулює всередині екосистеми національних платіжних систем. Україна не піде шляхом Сальвадора й очікувати визнання біткоїна національною валютою не варто. Навпаки, після введення ЦВЦБ біткоїн і схожі криптовалюти ризикують бути повністю забороненими як засіб розрахунку.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram