Бiзнес
31 Липня 2019
1 688

Мисливці за посадами: Як влаштуватися на роботу в Google

Сервіс Outtalent пропонує допомогу російськомовним програмістам з працевлаштуванням в такі компанії, як Google, Amazon, Spotify, Facebook й інші

Розробник з Киргизії Тілек Мамутов, який 11 років пропрацював в Google, разом з братом Медер Мамутовим запустив сервіс Outtalent з метою допомогти російськомовним програмістам влаштуватися на роботу у великі міжнародні ІТ-компанії. За словами Тілека Мамутова, Outtalent пропонує допомогу з працевлаштуванням в такі компанії, як Google, Amazon, Spotify, Facebook, Dropbox, Airbnb, OpenAI й інші. Однак спочатку необхідно пройти програму підготовки до цього, яка проходить у кілька етапів.

Спершу клієнти проходять пробні співбесіди з більш досвідченими розробниками, а також один з одним. Крім того, вони отримують доступ до сервісу для оцінки навичок розробників CodeSignal і платформі Interviewing.io, на якій технологічні компанії можуть проводити анонімні інтерв’ю з претендентами.

Потім команда шукає відповідні позиції й допомагає підготувати резюме. А далі Outtalent рекомендує випускників довіреним рефералам у великих ІТ-компаніях. За словами засновників, це їх друзі, які можуть допомогти пройти перевірку резюме. У Outtalent є угода з HR-відділом Google про пошук фахівців. Однак, як зазначив Мамутов, стартап не виступає як рекрутер і не отримує комісійні від Google.

Сервіс працює за моделлю постоплати: клієнт платить тільки якщо отримав бажану роботу. Замість фіксованої плати Outtalent бере комісію з зарплати кандидата, який знайшов роботу, протягом 12 місяців. Розмір комісії залежить від наявності запрошення на співбесіду і рівня кандидата. В середньому вона становить 5% або 10%, але для дуже сильних кандидатів, яким потрібно менше допомоги, може складати 1%.

За словами засновників, зараз така модель роботи стає все більш поширеною. Так, наприклад, у школі програмування Lambda School учні можуть заплатити $20 тис. за навчання відразу або виплачувати 17% від зарплати, якщо вона перевищує $50 тис. на рік, протягом двох років або поки сума не досягне $30 тис.

Outtalent, заснована у травні 2019 року та зараз має 48 клієнтів. Аби потрапити до програми, потрібно пройти певні критерії відбору: претенденти повинні добре володіти англійською мовою і мати досвід роботи, а також вирішити близько 200 завдань на платформах LeetCode, Hackerrank, CodeForces або TopCoder.

У свою чергу Outtalent з кожним клієнтом підписує контракт, який зобов’язує щомісяця протягом року виплачувати відсоток від зарплати в разі отримання бажаної роботи після програми. Виплати починаються з першого місяця роботи. Якщо людина змінить роботу (наприклад, через півроку перейде з Google в Facebook), він продовжує платити, але якщо з якихось причин звільнився, то виплати припиняються.

Медер та Тілек Мамутові розвивають проект за власні кошти. Влітку 2019 року Outtalent також пройшов в акселератор Y Combinator і отримав $150 тис.

“Поки проект не потребує інвестицій, а участь в Y Combinator цінно досвідом і широкою мережею контактів, які може дати акселератор”, – пояснює Тілек Мамутов.

Тілек Мамутов з 2007 по 2018 рр. працював в Google, з них понад чотири роки в компанії X (Google X), де він брав участь у проекті повітряних куль для роздачі інтернету по всьому світу Loon і займався проектом машинного навчання, назва якого не розкривається. Медер Мамутов працював аналітиком в інвестиційних компаніях Privatus Partners, Highland Capital та Beast Enterprises.

За матеріалами vc.ru.

Як відомо, за останній рік заробітна плата Senior розробника за рік виросла на $180, Middle – на $300, а Junior – на $50. У порівнянні з 2014 роком, зарплати Senior спеціалістів за 5 років збільшилися на $600, Middle – на $400, а ось зарплата джуніорів навпаки зменшилася на $50.

За останні три роки в Україні загальна кількість ФОП у ІТ-галузі стало на 45% більше. Їх частка серед інших фізичних осіб-підприємців збільшилася з 5% до 7,5%.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram