Новини
8 Травня 2023
362

Місія Artemis II транслюватиме відео з Місяця наживо

NASA використає лазерний зв’язок для швидкої передачі якісних зображень та відео

У минулому NASA покладалося на радіосигнали, передаючи будь-які наукові дані з глибокого космосу на Землю, але лазерний зв’язок має забезпечити більшу якість та швидкість. Технологію випробують астронавти, які в межах місії Artemis II полетять до Місяця, пише ITC.

Американська космічна агенція встановить термінал лазерного зв’язку Optical Communications System (O2O) на борту космічного корабля Orion — і, якщо все піде згідно з планом, система не лише надасть змогу надсилати зображення та відео високої роздільної здатності з місячного регіону, а й дозволить глядачам із Землі спостерігати за Місяцем у режимі реального часу.

У попередні роки NASA запустило кілька супутників для демонстрації нової технології — Laser Communication Relay Demonstration (LCRD) у грудні 2021 року та CubeSat TeraByte InfraRed Delivery (TBIRD) у 2022 році. Останній продемонстрував швидкість передачі даних, яка досягла 200 Гбіт/с.

Зараз NASA готує інтегрований LCRD-модем і термінал підсилювача ILLUMA-T на низькій навколоземній орбіті (LEO), який, як очікується, буде запущений на Міжнародну космічну станцію пізніше цього року і буде встановлений на японському експериментальному модулі. Випробувана згодом система стане основою для O2O на борту Orion під час місії Artemis II.

У листопаді минулого року NASA успішно завершило тритижневу місію Artemis I за участі космічного корабля Orion без екіпажу. Під час подорожі, яка розпочалася із запуску надважкої двоступеневої ракети-носія Space Launch System (SLS), випробувано роботу систем космічного корабля, який подолав за цей час близько 2,25 млн км.

10-денна місія Artemis II запланована на 2024 рік і передбачає відправлення екіпажу з 4-х астронавтів у подорож навколо Місяця.

Нагадаємо, як експерти бачать майбутнє космосу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram