Новини
28 Січня 2022
526

Минулого року економіка США показала рекордне зростання за останні 37 років

Цьому зокрема сприяло зростання витрат на товари та послуги особистого споживання

Економіка США у 2021 році, за попередніми даними, показала рекордне зростання з 1984 року після того, як уряд витратив $6 трлн на допомогу у зв’язку з COVID-19. Про це йдеться у повідомленні Reuters з посиланням на дані Бюро економічного аналізу Міністерства торгівлі США.

Зазначається, що ВВП США торік зріс на 5,7% — це максимальне зростання з 1984 року. “У 2020 році ВВП США знизився на 3,4%, що стало найбільшим падінням за 74 роки”, — нагадує агентство.

І додає, що економічному зростанню сприяло зростання витрат на товари та послуги особистого споживання, а також зростання експорту й приватних інвестицій.

Як свідчать дані Бюро, американська економіка стрімко зросла в четвертому кварталі (+6,9% після +2,3% у липні-вересні). При цьому, споживчі витрати, на які припадає понад дві третини ВВП, у жовтні-листопаді зросли на 3,3% після зростання на 2% у третьому кварталі.

“Цей показник зріс завдяки стрибку споживчих витрат у жовтні, але після того, як у країні почав поширюватися “омікрон”, процес сповільнився”, — йдеться у повідомленні.

Reuters додає, що зростання споживчих витрат стримувала нестача автомобілів та інших товарів на фоні проблем виробництва через глобальний дефіцит напівпровідників.

Також факторами, які стримували зростання споживчих витрат наприкінці четвертого кварталу, стали зниження купівельної спроможності домогосподарств та інфляція, які були набагато вищими за цільовий показник ФРС 2%.

У грудні інфляція в США в річному вимірі досягла 7% — рекордного рівня майже за 40 років (з 1982 року).

Раніше Investory News писали, що експерти почали знижувати свої прогнози щодо зростання американської економіки та засумнівалися у її швидкому відновленні від глобальної кризи та наслідків пандемії COVID-19.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram