Новини
6 Жовтня 2021
610

Мінрегіон ліцензуватиме приватні компанії містобудівного контролю

Контроль усіх об’єктів — вже не просто бажання органів місцевого самоврядування, а їх обов’язок

Заступник міністра розвитку громад і територій України Наталія Козловська в ексклюзивному інтерв’ю агенції “Інтерфакс-Україна” повідомила, що Мінрегіон ліцензуватиме приватні компанії містобудівного контролю. “Мінрегіон допрацьовує критерії для цих організацій (приватного містобудівного контролю — Ред.), яке вони повинні мати наповнення: кількість людей, кваліфікація тощо”, — повідомила Козловська.

Чиновник нагадала, що майбутня реформа містобудівного контролю та нагляду описана в трьох законопроєктах: №5655, №5656 і №5877.

“Два основних розробляв комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, їх вже схвалили в першому читанні. Законопроєкт №5877 розробляв правоохоронний комітет, його ще тільки готують до першого читання”, — повідомила вона.

Законопроєкт №5655 про реформування сфери містобудівної діяльності передбачає подвійний зовнішній контроль.

“Головне те, що контроль усіх об’єктів — вже не просто бажання або функція органів місцевого самоврядування, це їх обов’язок. Водночас ми говоримо, що поточний контроль приватних компаній теж повинен бути”, — підкреслила заступник міністра.

Вона зазначила, що до приватних компаній, що здійснюють містобудівний контроль, також може прибути з перевіркою орган місцевого самоврядування.

“Якщо за результатами перевірки знайдуть невідповідність і буде зрозуміло, що відповідає за це юридична особа, яка має контролювати виконання містобудівного законодавства, до цього юрособі застосують весь спектр санкцій — від відкликання ліцензії до адміністративної або кримінальної відповідальності”, — повідомила Козловська.

Вона зазначила, що законопроєкт №5877, про підвищення відповідальності, найбільш дискусійний.

“Він посилює відповідальність, тому очікувано, що на ринку буде опір його змісту. Сподіваюся, законопроєкт про посилення відповідальності розглянуть і схвалять у першому читанні найближчим часом”, — сказала заступник міністра.

За її словами, базовий для реформи законопроєкт №5655 може бути затверджений у другому читанні найближчим часом.

“В залежності від його кінцевої редакції буде відкорегований і законопроєкт про відповідальність: будуть додані деякі функції: чи підлягає той або інший суб’єкт відповідальності та в якому обсязі тощо”, — зазначила Козловська.

Як писали раніше Investory News, у вересні вартість квадратного метра на первинному ринку житла Києва в середньому становила 33 тис. грн. Це на 1,5% дорожче, ніж у серпні. Але темпи зростання в перший місяць осені сповільнилися. Докладніше — за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram