Новини
18 Вересня 2020
1 009

Міністр фінансів: Витрати на медицину у 2021 році зростуть безпрецедентно

Верховна Рада дозволила продавати ліки в інтернеті

У 2021 році витрати на медицину зростуть безпрецедентно – до 4,2% ВВП, що становить понад 190 млрд грн у зведеному бюджеті, плюс 57 млрд грн до поточного року, про це заявив міністр фінансів України Сергій Марченко під час представлення проєкту державного бюджету на 2021 рік.

При цьому до 2023 року прогнозується зростання обсягів фінансування охорони здоров’я до рівня 5% ВВП. “Для продовження реалізації програми медичних гарантій передбачено 123 млрд грн. Це 35 пакетів медпослуг для населення, а також відшкодування вартості лікарських засобів для понад 5 млн осіб. Ця сума враховує витрати для підвищення на 30% зарплат медиків”, – зазначив він.

І додав, що пакет боротьби з коронавірусом наступного року становитиме 19 млрд грн, з них 16 млрд – надання медичних послуг у рамках програми медичних гарантій як реагування на епідемію коронавірусу.

“При цьому 2,6 млрд грн вперше складуть витрати на вакцинацію від COVID-19, а 1 млрд грн передбачено для обладнання робочих місць вчителів технічними засобами для дистанційного навчання”, – наголосив міністр.

Тим часом Верховна Рада України прийняла в цілому законопроєкт №3615-1, який регулює електронну роздрібну торгівлю лікарськими засобами, тобто продаж ліків через інтернет. “У результаті закон має врегулювати правовідносини у сфері онлайн-торгівлі ліками та забезпечити захист покупців від ризиків купити неякісні або фальсифіковані препарати”, – зазначається у пояснювальній записці.

Таким чином аптеки зможуть продавати ліки через свої сайти, але перед цим вони повинні бути внесені до реєстру організацій, що мають право на здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Крім того, на сайті інтернет-аптеки для покупців повинна бути доступна опція надання онлайн-консультацій фармацевтом. А ліки, які відпускають за рецептом, можуть продаватися в інтернет-аптеках за наявності електронного рецепта.

“Для торгівлі медикаментами онлайн-аптеки повинні отримати необхідні ліцензії. Вони будуть підтвердженням того, що препарати, які українці замовлятимуть через інтернет, належним чином зберігаються та перевозяться”, – йдеться у повідомленні.

При цьому в інтернеті не продаватимуть ліки, які видають в аптеці за рецептом лікаря. “Однак якщо є електронний рецепт, купувати можна”, – йдеться у записці. А ще – медикаменти з наркотичним складом, психотропні речовини та прекурсори – якщо у виробника немає спеціальної ліцензії. Не можна буде придбати й сильнодійні, отруйні, радіоактивні й імунобіологічні ліки, як заборонено продавати навіть у звичайних аптеках.

Закон також повинен врегулювати випадки самолікування українців, забезпечити фармацевтичну опіку споживачів і обмежити незаконне втручання сервісів і сторонніх людей у процес доставки ліків.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України на позачерговому засіданні у понеділок, 14 вересня, схвалив проєкт державного бюджету на 2021 рік, підготовлений та направлений на розгляд Міністерством фінансів України.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram