Новини
22 Лютого 2021
854

Мінфін: Умови та строки видачі доступної іпотеки під 7%

Перший кредит планується видати на початку березня

У Міністерстві фінансів планують у межах програми “Доступна іпотека під 7%” видати у 2021 році кредитів на 5 млрд грн для 5 тис. сімей, повідомляє УНІАН з посиланням на заяву міністра фінансів Сергія Марченка під час форуму “Україна 30. Інфраструктура”.

“На виконання програми президента в січні ми почали програму іпотечного кредитування — так звану програму “Доступна іпотека під 7%”. Ми скористалися тим, що у нас вже є забрендований такий інструмент, як програма “5-7-9%”, усі її добре знають, добре розуміють. Використовуючи наявний інструментарій цієї програми та досвід, ми підготували рішення уряду, яке буде спрощувати доступ громадян до іпотечного кредитування”, — зазначив Марченко.

За його словами, це буде стимулювати будівництво і дозволить українцям з березня скористатися програмою.

“Програма реальна, і я думаю, що перший кредит буде виданий на початку березня, найближчим часом. Хто може скористатися програмою? Всі громадяни, які відповідають критеріям, своїм можливостям отримати такий кредит, мають ділову репутацію”, — додав міністр.

За словами Марченка, у 2021 році реалізація програми буде здійснюватися коштом програми “5-7-9%” — через Фонд розвитку підприємництва.

“У нас достатньо реалістичні плани — видати 5 млрд грн кредитів і 5 тис. сімей потенційно вже у 2021 році зможуть скористатися програмою”, — пояснив міністр.

Сергій Марченко також додав, що серед видів предметів іпотеки, які можуть надаватися в межах цієї програми, — первинний ринок (це орієнтир), майнові права на квартири та будинок разом із ділянкою, а також вторинний ринок для квартир, які були введені в експлуатацію після 2018 року.

Нормативна площа предметів іпотеки — 50 кв.м загальної площі на одного громадянина або сім’ю з двох осіб та 20 кв.м на кожного наступного члена сім’ї. Максимальна загальна площа предмета іпотеки може бути збільшена на 20%.

“Тобто для сім’ї з чотирьох осіб максимальний розмір квартири, яку вони зможуть отримати в межах програми, — 108 кв.м”, — пояснив Марченко.

За його словами, максимальна вартість предмета іпотеки — 2,5 млн грн, якщо є перевищення — може бути оплачено власними коштами, або кредитні кошти банків без компенсації відсотків. Базова процентна ставка, за якою громадяни отримають кредит — 7%.

“Перший крок — громадянин вивчає критерії, далі звертається до уповноваженого банку, банк повідомляє про відповідність умовам програми та просить подати заявку на отримання кредиту. Четвертий крок — кредитна оцінка, укладення договору і перерахування коштів кредиту продавцю предмета іпотеки. П’ятий крок — оплата компенсаційної відсоткової ставки коштом державної підтримки”, — пояснив міністр. За його словами, пакет документів, необхідний для участі в програмі — стандартний під час отримання іпотеки.

Нагадаємо, відшкодування за іпотекою під 7% стане доступним з 1 березня, водночас уряд буде працювати над можливістю іпотечного кредитування під 5% 2021 року.

Як писали раніше Investory News, за даними Держстатистики, індикатор ділової впевненості на ринку будівництва на четвертий квартал 2020 року покращився на 7 процентних пунктів (п.п.) проти третього кварталу — до “мінус” 30,2%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News на нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram