Новини
25 Січня 2021
734

Мінфін: Українські банки минулого року наполовину наростили портфель ОВДП

Тим часом валютні ОВДП планують залучити до нового інструменту РЕПО

Міністерство фінансів України у 2020 році залучило до держбюджету 382,3 млрд грн шляхом розміщення облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП), повідомляє пресслужба Мінфіну.

“Зокрема, 251,6 млрд грн — розміщення гривневих цінних паперів. Ще 130,8 млрд грн — в іноземній валюті на суму $3,8 млрд і €0,8 млрд”, — йдеться у повідомленні відомства.

Зазначається, що найбільшими інвесторами залишилися українські банки — 52% у загальній структурі. Їх портфель збільшився на 54% — з 337 млрд грн до 519 млрд грн. При цьому участь НБУ зменшилася з 40,7% до 32,5%, проти 2019 року.

На первинному ринку найбільший обсяг ОВДП придбав ПриватБанк. Рейтинг банків лідерів за підсумками 2020-го виглядає так:

1. ПриватБанк.
2. Укргазбанк.
3. Ощадбанк.
4. ОТП Банк.
5. Укрексімбанк.
6. Сітібанк.
7. Райффайзен Банк Аваль.
8. Кредобанк.
9. ПУМБ.
10. Альфа Банк.
11. Банк “Південний”.
12. УкрСіббанк.

На вторинному ринку до п’ятірки лідерів потрапили Сітібанк, ОТП Банк, Укргазбанк, ПУМБ і Райффайзен Банк Аваль.

Також збільшили частку у два рази юрособи, які тепер володіють 58 млрд грн, або 5,8%, а раніше було 26 млрд грн. Фізособи наростили участь на 14% — з 9,7 млрд грн до 11,1 млрд грн.

У власності нерезидентів сума облігацій знизилася до 85 млрд грн (8,5% у загальній структурі). “Однак за перші три тижні 2021-го року іноземні інвестори наростили частку майже на 6 млрд — до 90,9 млрд грн”, — наголосили у міністерстві.

Про валютні ОВДП. Тим часом “Розрахунковий центр” запустив послугу “РЕПО з контролем ризиків” під гривневі ОВДП, але учасники ринку наполягають також на аналогічній послузі для валютних державних облігацій, повідомляє “Фінансовий клуб” із посиланням на учасників ринку цінних паперів.

“Маю надію, що розширюватиметься перелік цінних паперів. Валютні ОВДП — це перше, про що питають клієнти”, — зазначив директор з розвитку бізнесу “Української біржі” Олексій Сухоруков під час круглого столу онлайн “Нові операції на фондовому ринку — нові можливості для інвесторів”.

Своєю чергою голова правління “Розрахункового центру” Олег Ткаченко зазначив, що наразі “Розрахунковий центр” дає на це надію. “Ми працюємо над питанням. Сподіваємося, що найближчим часом, але спочатку потрібно відпрацювати, подивитися як воно працює наразі (з гривневими ОВДП, — Ред.). Валютні папери можуть бути як забезпечення угоди РЕПО, а можуть бути гарантійним забезпеченням. Це різні питання. Ризики рахуються по-різному. Нам потрібно обговорити “математику” з ринком. Це перспектива до трьох місяців”, — наголосив він.

За словами директора департаменту казначейства та фінансових установ ОТП Банку Антона Коваленко, операції РЕПО з валютними ОВДП є інструментом хеджування. “Наступним етапом стане додавання валютних ОВДП до цього продукту та отримання під них гривневої ліквідності. Таким чином ми надаємо доступ до валютного хеджування компаніям, які не мають прямих експортно-імпортних контрактів”, — зазначив він.

І додав, що компанія, яка залежить від ціни імпортних товарів, може купити за гривню валютні ОВДП, а потім через операцію РЕПО отримати під них знову гривню. У момент погашення ОВДП компанія отримає валюту, тому буде захищена від девальваційного ризику (але програє при ревальвації).

“Володіння валютною ОВДП дає компанії 3% річних. Залучити ліквідність під цей інструмент компанії коштуватиме 8%. Різниця між витратами й доходами — 5%. І це вартість валютного хеджування, яке полягає в тому, що компанія отримає погашення паперу в доларах”, — пояснює Антон Коваленко.

Нагадаємо, наприкінці січня 2021 року Мінфін вперше продав ОВДП з погашенням у 2027 році — на аукціоні було залучено 12,33 млрд грн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram