Новини
11 Березня 2020
795

Мінфін Естонії заявив про початок економічної кризи

У відомстві стверджують, що західні країни нині виявилися в складнішій ситуації, ніж під час кризи 2008 року

В Естонії почалася економічна криза, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на заяву міністра фінансів країни Мартіна Хельме.

“Цифри показують, що такого різкого падіння не було з 2008 р. І це буде мати наслідки в реальному житті. Баланси підприємств різко скоротяться, а банки почнуть відкликати кредити або вимагати додаткове забезпечення. Підприємства, які фінансують себе випуском облігацій, більше не зможуть це робити”, — сказав Хельме, коментуючи наслідки для економіки епідемії коронавірусу та цінової війни на нафтовому ринку.

За словами міністра, економічна криза вже настала, і питання тепер у тому, як звести до мінімуму його наслідки та знайти можливості отримати від нього якусь користь. Однак планування наперед практично неможливо через непередбачувано мінливу ​​ситуацію.

“Ми бачимо, що все сталося протягом двох місяців, в європейському контексті — двох тижнів. Перший висновок — така погана “видимість”, як зараз в економіці, у нас ніколи не була. Ми не маємо можливості прогнозувати, що буде через два тижні, через два місяці”, — сказав Хельме.

За його словами, західні країни нині виявилися в значно складнішій ситуації, ніж під час кризи 2008 р.

“Як у світовій, так і європейській економіці боргове навантаження вище, ніж десять років тому. Безробіття більше. Конкурентоспроможність гірша, ніж до кризи 2008 р. Говорили, що буде плавне падіння. Тепер замість цього бульбашка оглушливо луснула”, — сказав міністр фінансів Естонії.

За словами Хельме, уряд не має наміру реагувати на кризу урізанням бюджетних витрат. “Якщо ми почнемо урізати державні витрати, то ми посилимо спад. Цього нам точно робити не можна”, — сказав міністр.

За оцінкою Хельме, падіння цін на нафту буде тимчасовим, і ціни повернуться до рівня $60-$65 за барель максимум протягом шести місяців. Поки ж в умовах різкого падіння цін на нафту уряд має намір підтримати сланцевий сектор економіки.

“Важливо надати допомогу й іншим підприємствам, а також запобігти зростанню безробіття”, — заявив Хельме.

За оцінками аналітиків Swedbank, з усіх трьох країн Балтії економіка Естонії в умовах поширення коронавірусу найбільш вразлива, оскільки вона більше залежить від імпорту. При цьому 7,3% імпортованих в Естонію товарів складають поставки з Китаю, це також більше, ніж у сусідів — Латвії та Литви.

Важливим для естонської економіки є і сектор туризму. І хоча туристи з Китаю становлять близько 1% всіх інтуристів, які відвідують країни Балтії, однак з поширенням коронавірусу все більше людей буде залишатися вдома та в інших країнах, відкладаючи свої туристичні поїздки.

Ще одним негативним фактором для естонської економіки, на думку Swedbank, є внутрішній попит, який почне слабшати в умовах скорочення обсягів зовнішньої торгівлі й туризму, негативно позначаючись як на зростанні зарплат, так і на зайнятості. У страху перед коронавірусом домогосподарства почнуть все більше економити на витратах, відкладати великі придбання на потім, вважаючи за краще купувати лише товари першої необхідності.

Зростання ВВП Естонії у 2019 р. становило 4% проти 3,9% у 2018 р. Організація економічного співробітництва та розвитку очікує уповільнення економічного зростання в країні у 2020 р. до 2,2%.

Раніше Investory news писали, що ціни на нафту після обвалу 9 березня другий день поспіль продовжують рости. На торгах 11 березня барель Brent впритул наближався до $40. Ринки отримали підтримку після відновлення на Уолл-стріт.

Нагадаємо також, минулого тижня “шортісти”, які ставили на зниження ринків, заробили $51 млрд (за даними з 24 лютого по 3 березня). За переконанням аналітиків, паніка інвесторів триватиме недовго, але ринки залишаться під тиском як мінімум ще два тижні.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram