Новини
21 Жовтня 2021
602

Мінекономіки: Тіньова оренда сільгоспземлі в Україні може досягати 70 мільярдів гривень

Найбільша проблема виникає із землями комунальної власності

Обсяг тіньової оренди сільськогосподарських земель в Україні, за оцінками різних експертів, становить від 20 до 70 млрд грн, повідомляє пресслужба Міністерства економіки за результатами чергового засідання Міжвідомчої робочої групи з детінізації економіки.

“Що стосується питання земельних відносин в законодавчому полі та за його межами, то обсяг тіньової оренди, за оцінками різних експертів, становить від 20 до 70 млрд грн щорічно. Найбільша проблема виникає із землями комунальної власності, значна частина яких ще не внесена до Державного кадастру України”, — йдеться в повідомленні.

Учасники робочої групи з детінізації економіки визнали за необхідне розробити заходи щодо вдосконалення обміну інформацією між різними гілками влади, які адмініструють процес, і посилення контролю.

Були також обговорені питання детінізації в спиртовій та лікеро-горілчаних галузях, ринку паливно-мастильних матеріалів, запобігання діяльності нелегальних АЗС.

Так, за оцінками експертів, 40% ринку спиртової та лікеро-горілчаної продукції знаходяться в тіні, від чого держбюджет недоотримує близько 10 млрд грн щорічно.

Голова робочої групи, перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки Олексій Любченко запропонував залучити до роботи державну установу “Інститут економіки та прогнозування Національної академії наук України”, щоб оцінити, як встановлення мінімальної роздрібної ціни (МРЦ) впливає на рівень тінізації ринку, і розробити пропозиції щодо підтримки легальних виробників.

Також були озвучені пропозиції до правоохоронних органів розробити заходи щодо підвищення ефективності запобігання порушенням у цьому секторі.

Через тіньовий ринок паливно-мастильних матеріалів держава недоотримує близько 3,7 млрд грн на рік. На думку робочої групи, зараз виникла правова колізія, оскільки функція боротьби з діяльністю нелегальних АЗС в основному була покладена на Державну фіскальну службу, яка знаходиться в стані ліквідації.

Тому виникла необхідність тимчасово покласти ці функції на інші правоохоронні органи.

“Ми вже структурували сектори, де спостерігаємо значні втрати для бюджету України через тіньову економіку… Головною метою нашої роботи є розробка інституційних і системних змін, які унеможливлять подальше зростання тіньової економіки та сприятимуть її скорочення”, — підсумував перший віцепрем’єр.

Нагадаємо, Міністерство економіки найближчим часом закінчить розробку трирічного плану дій, які дозволять зменшити частку тіньової економіки з 30% до 25%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram