Новини
29 Червня 2021
683

Мінекономіки: Рівень тіньової економіки 2020 року збільшився до 30% ВВП

Тенденцію до скорочення “тіні” зафіксовано у секторі фінансової та страхової діяльності

Рівень тіньової економіки в Україні минулого року склав 30% від обсягу офіційного ВВП проти 27% ВВП 2019-го. Про це йдеться в аналітичній записці Міністерства економіки України.

“За попередніми підрахунками, рівень тіньової економіки 2020 року становив 30% від обсягу офіційного ВВП, що на 3 в.п. більше, якщо порівнювати з показником 2019 року”, — йдеться у повідомленні.

За даними міністерства, два з чотирьох методів розрахунку тіньової економіки зафіксували збільшення рівня “тіні” проти 2019 року: метод збитковості підприємств — на 7 в.п., до 27% офіційного ВВП, а також монетарний метод — на 1 в.п., до 31% ВВП.

При цьому міністерство зазначає, що за окремими видами економічної діяльності (ВЕД) компанії показали невиправдано високе зростання збитковості підприємств. Водночас метод “витрати населення — роздрібний товарообіг” показав скорочення рівня тіньової економіки на 3 в.п., до 22% ВВП, а з електричного методу скорочення склало 2 в.п., до 23% ВВП.

Загалом усі види економічної діяльності, крім фінансової та страхової, показали тенденцію до збільшення рівня тіньової економіки на фоні зростання обсягів збитку підприємств цих ВЕД за підсумками 2020 року в умовах вимушеного обмеження їх виробничої активності.

“Найбільше частка тіньового сектора зросла у ВЕД “Операції з нерухомим майном” (на 17 в.п., до 41% від валової доданої вартості у ВЕД), у ВЕД “Транспорт, складське господарство, поштова та кур’єрська діяльність” (на 14 в.п., до 48%), у добувній промисловості та розробці кар’єрів (на 9 в.п., до 41%)”, — зазначили у міністерстві.

При цьому у секторі фінансової та страхової діяльності міністерство зафіксувало тенденцію до скорочення “тіні” за підсумками 2020 року — на 4 в.п., до 23% від обсягів валової доданої вартості у ВЕД.

Раніше Investory News писали, що в Україні 846 млрд грн, або 23,8% від офіційного ВВП за 2018 рік, перебувало в тіні. З них: 19,7% ВВП (702 млрд грн) становила готівкова тіньова економіка, а 4,1% ВВП (144 млрд грн) — домашнє виробництво товарів для власного кінцевого використання, тобто — негрошова тіньова економіка.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram