Новини
30 Вересня 2020
724

Мінекономіки очікує на початку наступного року зростання інфляції

Ефект процесу поступового насичення економіки грошима проявиться на початку 2021 року

У Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства прогнозують зростання інфляції на початку наступного року, йдеться в Огляді інфляції за серпень, який підготувало Міністерство.

“Нині, всупереч деякому пом’якшенню, з точки зору запобігання інфляційних ризиків, політики НБУ, цінова динаміка знаходиться в прогнозованому тренді (5,9% на кінець року) і відповідає загальній тенденції позитивного розвитку економіки”, — йдеться в огляді.

У Мінекономіки також зазначили, що й надалі слід очікувати, що процес поступового насичення економіки грошима з метою її пожвавлення, очевидно, сформує більш вагомий тиск на цінову динаміку в результаті накопичувального ефекту, який, швидше за все, істотно проявиться лише на початку наступного року.

“За підсумками місяця дефляція склала 0,2% (дефляція в липні — 0,6%). Однак у річному обчисленні зростання цін прискорилося до 2,5% (2,4% у липні), що, в основному, стало наслідком серпневого підвищення вартості комунальних послуг (через значне подорожчання природного газу на 37,7%)”, — повідомляють у відомстві.

Водночас зростання цін з початку року склало 1,2% і було рекордно низьким для реалій останніх років.

Нагадаємо, Державна служба статистики повідомляла, що споживчі ціни в Україні за серпень 2020 р. знизилися на 0,2%. Зростання тарифів на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 5,7% мало місце в основному шляхом різкого подорожчання природного газу — на 37,7%.

Ще у лютому Нацбанк прогнозував, що споживча інфляція більшу частину 2020 р. перебуватиме нижче цільового діапазону 5% плюс-мінус 1 п. п. Економічне зростання у поточному році прискориться до 3,5%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram