Новини
18 Червня 2021
570

Мінекології: Найближчі 40 років на Україну чекає масштабне опустелювання територій

Наслідком може стати бідність, голод і масова міграція населення

Україна переходить у зону надвисоких температур і катаклізмів через погодні зміни, та вже найближчі 30-40 років країні загрожує опустелювання великих територій, йдеться у повідомленні Міністерства захисту навколишнього середовища та природних ресурсів.

За таких умов очікується втрата біорізноманіття, нестача води, поширення бідності, голоду та масових міграцій населення. Загалом Україна посідає 9 місце у світі за площею орних земель (майже 33 млн га). Понад 60% орних земель в Україні вкриті чорноземами.

“На жаль, маємо сумну статистику: розораність земель України є однією з найвищих у світі та становить трохи більше, ніж 54% території. Це призводить до значного розвитку деградаційних процесів: 13 млн га сільськогосподарських угідь піддаються згубному впливу водної ерозії, понад 6 млн га земель систематично піддаються вітровій ерозії; до 20 млн га охоплені пиловими бурями”, — наголошується у повідомленні.

Як зазначає міністр захисту навколишнього середовища та природних ресурсів України Роман Абрамовський, для України боротьба з опустелюванням і деградацією земель є одним із пріоритетних напрямів державної екологічної політики.

Для цього затверджено Національний план дій щодо боротьби з деградацією земель і опустелюванням до 2025 року та створено Координаційну раду з питань боротьби з деградацією земель і опустелюванням.

Тим часом європейська комісія спільно з промисловими підприємствами з метою збільшення інвестицій в дослідження та інновації й подолання проблем, пов’язаних з кліматом, створить 11 нових європейських партнерств. Обсяг фінансування запланованого проєкту становитиме €22 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram