Новини
28 Жовтня 2022
446

Мінагрополітики: Україна повертається до Міжнародної організації виноградарства та виноробства

Це сталося після 14-річної перерви

Україна відновить членство в Міжнародній організації виноградарства та виноробства (OIV, МОВВ), до якої входила з 1997 до 2008 року, про що буде оголошено 4 листопада під час щорічних зборів її учасників в Енсенаді (Мексика).

Як повідомляється на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України, представлятиме країну у виноробній організації громадська спілка “Укрсадвинпром”, а її голову Володимира Печка призначено офіційним представником від міністерства в МОВВ.

“Участь у МОВВ на правах постійного членства дасть змогу українським фахівцям виноробної галузі активніше брати участь у роботі експертів, підкомісій та комісій організації з розробки нормативної документації, а також дасть змогу використовувати офіційні стандарти та правила у міжнародній торгівлі винами та виноматеріалами”, — наголосило Мінагрополітики.

Згідно з даними відомства, до 1 лютого 2022 року загальна площа виноградних насаджень в Україні за всіма категоріями господарств становить 34,0 тис. га, валовий збір винограду — 257,5 тис. т. Проте через російську агресію майже 25% площ під виноградниками є тимчасово окупованими або перебувають у зоні бойових дій.

Загалом в Україні налічується 144 виноробних підприємств (із них 29 малих виробників виноробної продукції).

МОВВ створено 2001 року. Вона стала спадкоємицею Міжнародного бюро винограду та вина, яке існувало з 1924 року. Цілями та завданнями МОВВ є захист інтересів виноробної галузі та створення сприятливих ринкових умов, гармонізації та відповідності методів аналізу, боротьби з шахрайством та недобросовісною конкуренцією на ринку. Україна стала 49-ю державою-учасницею МОВВ.

Тим часом вчені з Національного інституту стандартів та технологій США спільно з колегами з Мерілендського університету розробили робота для штучного інтелекту, яке споживає мало енергії та може віртуально дегустувати вино.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram