Новини
13 Березня 2022
889

Мінагрополітики: Україна має достатньо запасів продовольства

Навіть якщо виробництво зупиниться, країна має все необхідне з чималим запасом

Україна має достатньо запасів продовольства для внутрішнього споживання. Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький в ефірі Громадського радіо.

“Україна виробляє продукції вп’ятеро більше, ніж її внутрішнє споживання. Станом на сьогодні у нас достатньо резервів продукції для нашого споживання”, — зазначив він і уточнив, що пшениці Україна на рік споживає 8 млн тонн, зараз її запаси — близько 6 млн тонн, а влітку вже буде врожай озимої.

“Щодо кукурудзи у нас є дворічний запас. Ми споживаємо 7 млн тонн, а маємо 15 млн тонн. Соняшникової олії у нас ще на 5 років. Цукор — півтора року запасу”, — додав перший заступник голови Мінагрополітики.

За його словами, навіть якщо виробництво зупиниться, то країна має все необхідне з чималим запасом, оскільки експорт зупинився.

Коментуючи підготовку до посівної, Висоцький повідомив, що мінеральні добрива вже закуплені на 80%, і цього достатньо, щоб отримати врожайність вище за середній рівень.

“Насіння на 75% вже в Україні. Засоби захисту є на 55%. У нас ще є час вирішити ці невеликі недостачі до травня-червня. Паливо плануємо отримувати шляхом налагодження транспортування, зміни напрямків”, — додав перший заступник міністра.

Він зазначив, що посівна 2022 року буде найскладнішою за всю історію незалежної України.

“Вона почнеться пізніше з огляду на затяжну зиму. Очікуємо, що стартує у південних регіонах приблизно через тиждень. Масштабно по Україні — після 10 квітня”, — уточнив Висоцький.

Нагадаємо, АТ “Укрзалізниця” збільшить мінімум удвічі пропускну спроможність західних залізничних прикордонних переходів із країнами ЄС. Це дозволить наростити експортні можливості України, зокрема для перевезення аграрної продукції, доки ворог блокує наші основні морські порти. Докладніше — за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram