Новини
11 Травня 2023
310

Мінагрополітики: Ціни на землю зросли на 20% від початку року 

За цей час відбулося 13 тисяч угод

Фото: Depositphotos

Ціна купівлі-продажу землі сільгосппризначення в Україні у січні-квітні 2023 року зросла у середньому на 20%. Від початку року таких операцій відбулося 13 тис., повідомив заступник міністра агрополітики з питань цифровізації Денис Башлик під час пресконференції, пише Інтерфакс-Україна.

“Навіть якщо усунути фактор інфляції, ми бачимо, зростання триває. Але в регіонах, які знаходяться близько до бойових дій, такого зростання немає”, — уточнив він.

Заступник міністра додав, що у Львівській області на початку травня поточного року середня вартість 1 га сільськогосподарських угідь становила 162 тис. грн, тоді як у момент відкриття ринку вона становила 51 тис. грн. На Київщині, за його словами, за цей час ціна зросла з 48 тис. грн до 148 тис. грн за га.

Водночас на Чернігівщині один га землі в середньому коштує 23 тис. грн, тоді як до війни він коштував 16-17 тис. грн, додав Башлик, припустивши, що зростання ціни пов’язане з інфляцією.

“У 2021 році в Україні було укладено 66 тис. угод купівлі-продажу землі на загальну площу 153 тис. га. У 2022 році таких угод було 53 тис., при цьому ринок фактично не працював майже пів року через обмеження доступу до реєстрів”, — сказав заступник міністра.

СЕО “ProZorro.Продажі” Сергій Бут повідомив, що з моменту запуску електронних земельних аукціонів у жовтні 2021 року в системі “ProZorro.Продажі” вже завершилися аукціони з купівлі та оренди сільгоспземель більш ніж на 1,2 млрд грн.

Раніше Investory News писали, що Україна та Болгарія розроблять декларацію щодо торгівлі соняшниковою олією.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram