Бiзнес
18 Травня 2020
967

Мільярдер на велосипеді: Як коронавірус допоміг професорові Гарварда збільшити свої статки з $5 до $870 мільйонів

Завдяки інвестиціям десятирічної давнини американський бізнесмен заробив на пандемії 

Десять років тому викладач біології в Гарвардському університеті та серійний підприємець Тімоті Спрінгер побачив потенціал у молодої компанії з Кембриджа, штат Массачусетс, і став одним з її перших інвесторів. Перш за все, завдяки цій угоді наразі професор став мільярдером, повідомляє Forbes.

Запаморочливий успіх

Цього тижня акції Moderna, всупереч загальній тенденції ринку до спаду, подорожчали на 12%. Це зробило Спрінгера мільярдером: за оцінкою Forbes, його статки сягнули $1 млрд. Спрінгеру належить 3,5% у Moderna і частки ще в трьох менших біотех-стартапах.

“Моя філософія полягає в тому, щоб інвестувати в те, у чому ви розбираєтеся. А я вчений до мозку кісток і люблю відкривати нове, – розповідає 72-річний Спрінгер. – Стартапи створюють багато вчених, але успіху досягають лише одиниці. Я активний інвестор і вкрай суворий вчений. Тому середній рівень потрапляння в ціль у мене дуже високий”.

У вівторок Moderna оголосила, що американський регулятор FDA прискорив розгляд її зразку вакцини проти COVID-19. Moderna була першою компанією, що почала випробування своєї вакцини на людях – вони стартували 16 березня в Сіетлі.

З того часу, як два місяці тому Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила пандемію, акції компанії підскочили втричі. У результаті цього запаморочливого ралі в Moderna з’явився ще один мільярдер – генеральний директор компанії Стефан Бансель, чий статок оцінюється у $2,1 млрд.

Moderna  та інші великі стартапи

Крім інвестування в біотехнології, Спрінгер викладає біохімію та молекулярну фармакологію у Гарвардській медичній школі, а ще консультує студентів постдокторантури у власній лабораторії.

У Гарварді Спрінгер працює з 1977 року. У ході досліджень імунної системи при університеті Спрінгер вивчав молекули клітинної адгезії, а його відкриття привели до розробки декількох заснованих на антитілах препаратів, схвалених FDA.

Першим підприємницьким досвідом ученого стало створення біотехнологічної компанії LeukoSite у 1993 році. Через п’ять років вона вийшла на фондовий ринок, і ще через рік її купила компанія Millennium Pharmaceuticals. Сума угоди склала $635 млн, з них $100 млн Спрінгер отримав у вигляді акцій покупця.

У 2010 році вчений став одним із засновників Moderna, інвестувавши у компанію близько $5 млн. Десять років по тому його частка коштує приблизно $870 млн.

Ще задовго до появи COVID-19 Спрінгер почав обмірковувати, яким чином революційна технологія компанії, заснована на використанні матричної РНК, може виявитися корисною при розробці нових вакцин.

“Ми дуже швидко усвідомили, що технологія може стати в нагоді для підготовки до майбутніх пандемій, – пояснює дослідник. – Саме тому ми інвестували у випробування на людях з різним типом грипу – з такими його різновидами, які не характерні для епідемій, але з яких може початися повномасштабна пандемія. Весь цей час ми враховували ймовірність подібного сценарію”.

Moderna – найвідоміша компанія у портфелі Спрінгера. Але він також є провідним інвестором трьох менших публічних біотехнологічних стартапів: Selecta Biosciences, Scholar Rock і Morphic Therapeutic. Для Scholar Rock і Morphic Therapeutic дослідник став ще й одним із засновників зробив внесок у їх розвиток завдяки своїй науковій діяльності у Гарварді.

Набуте багатство на Спрінгері ніяк не відбилося – він як і раніше кожен день їздить на роботу на велосипеді та особисто проводить дослідження у своїй лабораторії. За словами інвестора, єдина розкіш для нього – власний будинок: “Я люблю займатися садом і колекціоную камені. Гроші мені не потрібні, адже я живу наукою”.

На благо науки

Крім того, зароблені кошти Спрінгер пускає на благо наукової спільноти. У 2017 році він пожертвував $10 млн на створення Institute for Protein Innovation – некомерційної організації, що займається дослідженнями в області білкових з’єднань і допомагає підприємцям реалізовувати бізнес-ідеї у сфері біотехнологій.

“Мені подобається активно інвестувати, але ще мені дуже до душі активно займатися благодійністю, – зізнається Спрінгер. – Під час створення цієї організації я не тільки прагнув допомогти винайти надійні антитіла, які вчені з усього світу зможуть застосовувати у своїх біологічних дослідженнях, але також хотів надати їм нову технологію, завдяки якій відкриттів стане набагато більше. В освітніх установах подібними напрямками науки займатися вкрай важко”.

Викладач Гарварду не єдиний член клуба мільярдерів, чиї статки зросла на фоні боротьби з COVID-19. З 11 березня, коли ВООЗ оголосила пандемію, багатшим на мільярди доларів стали й деякі інші бізнесмени з області медицини.

Швидше за все, допоки громадськість завмерла в очікуванні нових успіхів у боротьбі з вірусом, ринок біотехнологічних розробок тільки зростатиме.

Зі своєї боку Спрінгер висловлює оптимізм з приводу того, що галузь стрімко розвиватиметься навіть після закінчення пандемії.

“Раніше всі вважали нас лиходіями, які хочуть за ліки занадто багато, – розповідає він. – Але наразі кожному стало зрозуміло, що біотехнології завжди прийдуть на допомогу. Наша сфера дає світові безліч нових препаратів, і віра в те, чим ми займаємося, повністю виправдана”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram