Новини
2 Вересня 2022
647

Meta розробила штучний інтелект для “читання думок”

Вчені досягли точності в 73% при використанні набору з 793 слів

Компанія Meta представила дослідження про розробку ШІ-моделі для розшифрування мозкової активності та перетворення її на мовлення. Дослідники досягли точності 73%. У майбутньому вчені планують збільшити точність визначення слів та фраз.

Технологія Meta відрізняється від аналогічних розробок тим, що використовує неінвазивний метод запису мозкової активності. Компанія застосовувала електроенцефалографію (ЕЕГ) та магнітоенцефалографію (МЕГ), в яких використовуються тільки зовнішні датчики. Дані від ЕЕГ та МЕГ менш точні, ніж інформація з датчиків усередині мозку, тому для підвищення ефективності довелося обробити набагато більший обсяг вихідних даних.

ШІ фіксував, як мозок учасників реагує на аудіокниги та окремі фрази, а потім виокремив з тексту потрібні слова і розробив “словник”, яким реалізували зворотний процес — перетворення думок у мову. Дослідники досягли точності в 73% при використанні набору з 793 слів, що найчастіше використовуються в повсякденному житті.

У майбутньому ШІ, за задумом дослідників, зможе точніше визначати слова та фрази, використовуючи ширший вихідний словник. Розробка має допомогти не лише мільйонам людей, які не мають можливості говорити чи писати, а й у вивченні мозку людини.

Це не перший випадок “читання думок” ШІ. Китайські дослідники стверджують, що розробили штучний інтелект, який здатен читати думки членів Комуністичної партії та робить їх більш сприйнятливими до ідеології та панівної доктрини.

А от вчені створили ШІ-сомельє. Він визначає градус та сорт вина з точністю 95%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram