Новини
5 Червня 2019
895

Менше зростання: Світовий банк оновив прогноз щодо світового ВВП

У 2020 році глобальний економічний підйом триматиметься на рівні 2,7%

Світовий банк за підсумками 2019 року прогнозує зростання світової економіки на рівні 2,6%. Оцінка була погіршена з 2,9%, що очікувалися в січні, передає Інтерфакс-Україна, посилаючись на дані огляду “Глобальні економічні перспективи” (Global Economic Prospects, GEP).

Як зазначається, у 2020 році Світовий банк прогнозує глобальний економічний підйом на 2,7% проти раніше прогнозованих 2,8%. “Оцінка на 2021 рік залишена на рівні 2,8%”, – йдеться у повідомленні.

Як і очікується, темпи зростання економік країн з ринком, що формується та країн, що розвиваються у наступному році стабілізуються. “Оскільки період фінансових труднощів в деяких країнах залишиться позаду, проте економічна динаміка залишається млявою”, – пояснюється у повідомленні.

Зазначається, що у цих регіонах спостерігається млява інвестиційна активність, тому ризик погіршення показників більш вагомий. “Через зростання торгових бар’єрів, відновлення фінансових потрясінь, а також більш різкий, ніж очікувалося, спад в економіці ряду великих країн”, – йдеться у повідомленні. І додається, що негативно впливають на прогнози структурні проблеми, які ведуть до помилкових інвестиційних рішень або дестимулюють інвестиції.

Як зазначив президент групи Світового банку Девід Малпасс, економічна динаміка цих країн залишається млявою, а підвищений рівень заборгованості в країнах, що розвиваються і слабке зростання інвестицій в їх економіку не дозволяє державам реалізувати свій потенціал.

“Країнам настійно необхідно здійснювати істотні структурні реформи, що забезпечують поліпшення ділового клімату та залучення інвестицій. Їм також необхідно включити в число своїх першочергових завдань вдосконалення управління заборгованістю і підвищення прозорості, щоб нові запозичення сприяли зростанню економіки та інвестицій”, – пояснив він.

Що стосується груп країн з розвиненою економікою, особливо в єврозоні – економічне зростання у 2019 році сповільниться внаслідок скорочення експорту та інвестицій. “Темпи зростання економіки США в цьому році, за прогнозами, трохи знизяться – до 2,5%, а у 2020 році сповільняться до 1,7%”, – йдеться у повідомленні.

В єврозоні підвищення ВВП, як очікується, буде коливатися у 2020-2021 роках біля позначки 1,4%. “Слабкість торгівлі та внутрішнього попиту негативно позначаться на економічній активності, попри продовження її підтримки засобами грошово-кредитної політики”, – пояснили в організації.

У державах з ринком, що формується та країнах, що розвиваються темпи економічного зростання, за оцінкою СБ у 2019 році перебуватимуть на найнижчому рівні за чотири роки – 4%, а у 2020 році зміцніють до 4,6%.

“У даний час економіка ряду держав долає наслідки фінансових потрясінь і політичної невизначеності. Очікується, що негативний вплив цих факторів зійде нанівець, а збільшення світової торгівлі (яке у 2019 році, як очікується, буде найслабкішим за десятиліття) у певній мірі відновиться”, – йдеться у повідомленні.

Світовий банк також погіршив прогнози збільшення обсягів світової торгівлі на найближчий час: у поточному році до 2,6% з 3,6%, у наступному році – до 3,1% з 3,5%, у 2020 році – до 3,2% з 3,4%. Нафта, за оцінками аналітиків СБ ,у 2019 році може подешевшати на 3,4%, у 2020 році – на 1,5%.

Нагадаємо, нещодавно аналітики J.P.Morgan погіршили прогноз зростання реального ВВП України у поточному році з 3,4% до 3%, у зв’язку з уповільненням економічного зростання в I кв 2019 року.

У свою чергу Європейський банк реконструкції та розвитку також погіршив прогноз зростання внутрішнього валового продукту з 3% до 2,5% за підсумками 2019 року. У 2020 році зростання економіки очікується на рівні 3%.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram