Думки
17 Листопада 2021
2 409

Мелані Перкінс: П’ять уроків для тих, хто хоче створити стартап

Головний виконавчий директор і співзасновник Canvaпро власні секрети успіху, якими вона скористалася на початку свого підприємницького шляху

Мелані Перкінс — одна з наймолодших підприємиць, які стоять на чолі технологічних компаній вартістю понад $1 млрд. У свої 34 роки вона посідає друге місце серед найбагатших жінок Австралії, а компанія Canva, яку співзаснувала, оцінюється в $40 млрд. Як їй вдалося створити багатомільярдну імперію? Мелані Перкінс поділилася досвідом і виділила п’ять уроків на основі власного успіху, які будуть корисні підприємцям-початківцям.

Займайтеся благодійністю

Я разом із командою не скуплюся на великі пожертвування. Після того, як оцінка Canva досягла $40 млрд, компанія вирішила передати 30% своїх акцій благодійній організації з боротьби зі злиднями. Це еквівалентно пожертві обсягом $12 млрд. Підприємці можуть приносити користь людству не лише за допомогою власного продукту. Звичайно, не кожен має можливість жертвувати мільярди доларів, але можна почати з малого. Наприклад, надати безоплатні послуги іншим організаціям чи співпрацювати з благодійними платформами.

Не бійтеся відмов

Коли я збирала перше фінансування для Canva, мені відмовили понад сто разів. Залучити американських інвесторів було непросто, оскільки я була в Австралії. Для багатьох із них це далека країна, в яку ризиковано вкладатись. Однак здаватися ніхто не збирався і через три роки я познайомилася з інвестором Біллом Тайєм. Він не вклався в Canva, але познайомив мене та мого партнера Кліффа Обрехта з людьми, які допомогли у розвитку бізнесу. Всім підприємцям важливо навчитися приймати відмову. Кожне “ні” наближає до того клієнта, який скаже “так”. Якщо ви зв’яжетеся з 20 особами, то одна з них, швидше за все, захоче з вами співпрацювати.

Прислухайтесь до клієнтів

Багато підприємців впевнені, що їхня бізнес-ідея досконала. І часто це справді так. Однак, щоб ця ідея призвела до успіху, потрібно дослухатися до відгуків потенційних клієнтів і створювати рішення на їх основі. Запускаючи Canva, онлайн-інструмент для дизайну та публікацій, ми хотіли спростити роботу у графічних програмах. Тоді інших рішень на ринку не було, а наймати дизайнера було дорого.

Раніше з Обрехтом ми вже розробляли Fusion Books — інструмент для створення та друку випускних альбомів. Аналізуючи відгуки клієнтів Fusion Books, змогли перейти до створення Canva. Бізнес — це живий організм, який росте та розвивається з часом. А відгуки користувачів допомагають виводити його на новий рівень. Тому не варто зациклюватись на початковій концепції.

Розповсюджуйте свої цінності через продукт

Ми виступаємо проти будь-якої дискримінації, такі цінності включені до місії Canva. Щобільше, вони вказані навіть у посібнику для користувачів, а за їх порушення можна отримати тимчасове або довічне блокування. Небагато компаній можуть вільно заявити про свої погляди. Однак, закладаючи власні цінності у бізнес, можна не лише залучити людей, які їх розділяють, а й створити справжню спільноту.

Зберігайте впевненість

Впевненість у своїх силах — одна з основ успіху. У 19 років я вирішила не вступати до коледжу, а спробувати залучити кошти, щоби реалізувати свою ідею. Однак постійно стикалася з відмовами. Саме в такі періоди важливо покладатися на віру в себе. Нагадуйте собі про це щодня або візуалізуйте ці слова, роздрукувавши та повісивши їх на видне місце. Також не піддавайтеся впливу скептиків. Можливо, вони просто бояться, що ви досягнете своєї мрії, а це їм не вдасться. Доведіть, що вони не мають рації.

Джерело: Rusbase

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram