Новини
10 Червня 2020
854

МЕА очікує у 2020 році найсильнішого падіння світового попиту на газ

В агенції стверджують, що попит може знизитися на 4%

Світовий попит на газ у 2020 р. може знизитися на 4% або на 150 млрд куб. м, що стане найбільшим падінням показника за всю історію газового ринку. Про це йдеться в огляді Міжнародного енергетичного агентства (МЕА).

“Це буде найбільше щорічне зниження споживання з моменту формування ринку природного газу в другій половині XX ст.”, — йдеться у звіті.

Очікується, що попит на газ буде поступово відновлюватися у наступному році завдяки низьким цінам і відновлення економічної активності. “Однак наслідки кризи 2020 р., як очікується, до 2025 р. призведуть до загубленого обсягом річного попиту на газ в обсязі 75 млрд куб. м, що відповідає зростанню минулорічного попиту”, — стверджують аналітики МЕА.

Надалі до 2025 р. очікується зростання попиту на газ в середньому на 1,5% на рік. Основним драйвером зростання стане промисловість, на яку буде припадати до 40% додаткового попиту. Споживання газу промисловістю буде рости в середньому на 2,5% на рік.

При цьому найсильніше зростання попиту на газ серед країн спостерігатиметься в Китаї. У період між 2019-2025 рр. ця країна продемонструє щорічне зростання споживання газу на більш ніж 130 млрд куб. м.

Що стосується поставок “блакитного палива”, то протягом 2019-2025 рр. перше місце займатимуть США.

При цьому щорічний видобуток газу в США до 2025 р. перевищить 1 трлн куб. м, збільшуючись на 1,2% щорічно протягом 2019-2025 рр. “Додаткові обсяги видобутку в основному необхідні для забезпечення нових експортних потужностей у сфері скраплення газу, які будуть введені в експлуатацію в найближчі роки”, — зазначають експерти МЕА.

Згідно з даними агенції, обсяги торгівлі зрідженим природним газом (ЗПГ) за січень-травень збільшилися на 8,5% в річному численні. Дві третини цього зростання припадає на Європу.

Всупереч падаючому попиту на газ, протягом перших п’яти місяців 2020 р. європейський імпорт ЗПГ збільшився більш ніж на 20% в річному численні — до 60 млрд. куб. м. При цьому США стали найбільшим джерелом поставок ЗПГ до Європи.

На частку США припадає понад 25% європейського імпорту ЗПГ. При цьому імпорт традиційних трубопровідних постачальників знизився: поставки з Північної Африки скоротилися приблизно на 25%, а з Норвегії — на 4% в річному численні. В цілому за січень-травень поставки газу в Європу (ЗПГ і трубопровідний газ) скоротилися на 9%.

З січня по травень споживання природного газу в Європі скоротилося на 7% у порівнянні з тим же періодом минулого року, а за час карантинних обмежень — на 11%.

Введення карантину з 11 березня по кінець травня призвело до зниження попиту в абсолютному вираженні на 10 млрд куб. м.

Причиною такої ситуації стала зупинка промисловості та виробництва електроенергії, побутове споживання виявилося порушеним в значно меншому ступені. Зокрема, вироблення електроенергії на газі в Європі скоротилася на 20% у порівнянні з минулим роком.

Тим часом в МЕА зазначають, що карантинні обмеження — не єдиний фактор. Свій вплив надали тепла зима та зростання обсягів вітрогенерації.

Нагадаємо, обсяг транзиту газу за січень-травень 2020 р. через ГТС України за контрактом з Газпромом досяг 20 млрд куб.м. Це на 46% менше, ніж за аналогічний період 2019 р.

Раніше Investory News писали про п’ять найбільших родовищ АТ “Укргазвидобування”, які виснажені на 79%-90%. Компанія проводить дорозвідку наявних площ і починає освоювати “грінфілди”.

Як відомо, саудівська держкомпанія Saudi Aramco заявила, що отримала дозвіл з боку регулюючого органу на розробку саудівського газового родовища Jafurah, яке є найбільшим у країні — за інформацією компанії  там міститься 200 трлн кубічних футів газу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram