PARTNERSHIP
6 Вересня 2019
2 024

Мати рацію: Як Motorola використовує продукт, придуманий майже 100 років тому

Портативні безліцензійні радіостанції від легендарної компанії популярні там, де не справляються смартфони

Якщо міленіали й пам’ятають найуспішніші розробки Motorola, то, скоріш за все, це буде стільниковий телефон. Можливо, хтось згадає ще пейджери. Хоча наприкінці минулого року один із найстаріших пейджингових операторів Японії Tokyo Telemessage оголосив, що нарешті припиняє обслуговування мережі, у якій залишалося близько 1,5 тис. абонентів, запланувавши остаточне завершення надання послуг на вересень 2019 року.

Проте, нині ім’я Motorola пов’язане з технологією, що створювалася спеціально для військових, але знайшла використання у найнесподіваніших галузях.

Стартап, Чикаго й радіо

Американець Пол Галвін вирішив зайнятися власним бізнесом якраз напередодні Великої депресії, заснувавши у 1928 році невеличку компанію Galvin Manufacturing. Попри невдалий час для початку, його стартап, що базувався у Чикаго, зміг знайти свою нішу, зосередившись на радіоприймачах для авто.

У 1930 році компанія завершила свій перший продукт під назвою Motorola. Власне, Галвін не був піонером у цьому напрямку, але йому вдалося зробити приймач значно дешевшим за продукцію інших компаній, що й стало неабиякою конкурентною перевагою.

Засновник Motorola Пол Галвін

Паралельно зі споживчою електронікою Galvin Manufacturing почала займатися й обладнанням для поліції та військових, які на той час користувалися доволі громіздкими засобами зав’язку.

Робота тривала до кінця 1930-х і напередодні початку Другої світової війни Галвін вже міг запропонувати портативні польові рації.

Наприклад, у 1940 році компанія випустила модель Handie-Talkie, що важила всього 2,3 кг. Звичайно, у порівнянні з сучасними моделями, вони були величезними, але на той час новинки виявилися значно зручнішими та легшими за інші варіанти.

Завдяки “військовим” продуктам фінансове становище компанії значно покращилося, проте й цивільні розробки продовжували розвиватися.

У 1947 році дітище Пола Галвіна офіційно змінило назву на Motorola, а вже у 1956-му під цим брендом вийшов пейджер, пристрій, що суттєво вплинув на світову історію зв’язку. І хоча деякі експерти неодноразово закидали, що ідею такого пристрою придумали задовго до того як Галвін став бізнесменом, саме він привів пейджери до комерційного успіху.

У 1970-х під брендом Motorola вийшли ще дві знакові розробки: процесор та стільниковий телефон. Перші моделі мобільних були дійсно схожі на цеглини, працювали без підзарядки менш як годину, заряджалися по пів доби та коштували шалених грошей. Але завдяки ним Motorola забезпечила собі фінансовий добробут та позитивний імідж, не полишивши, втім й роботу над раціями та іншими радіопродуктами.

У 2011 році компанія розділилася на дві частини. Першу, під назвою Motorola Mobility спочатку продали Google за $12,5 млрд, а згодом перепродали китайській Lenovo, вже вчетверо дешевше. Друга частина отримала назву Motorola Solutions та зосередилася на телекомунікаційному обладнанні, у тому числі і на портативних раціях.

Портативність для всіх

Варто зазначити, що з 30-х років минулого сторіччя портативні радіостанції значно змінилися, стали набагато легшими і компактнішими, та знайшли застосування у багатьох галузях. В першу чергу, це звичайно, силові, правоохоронні структури та рятувальні служби, для яких у Motorola Solutions існує кілька десятків рішень.

Проте з початку 2000-х, ще до розділення, компанія розробляла лінійку “цивільних” рішень для ширшого використання. Перші специфікації портативних радіостанцій з’явилися у 2004-2005 роках і відтоді почали масово застосовуватися у всьому світіА з 2006 року безліцензійні переговорні пристрої присутні й на українському ринку.

“Особливість цих радіостанцій полягає у тому, що за законом для їх використання не потрібне отримання частот та реєстрація. Також для кінцевого споживача вони дуже зручні тим, що не потрібно нічого налаштовувати, функціональне меню достатньо просте і дуже зручне”, — пояснює продакт-менеджер компанії “ДОЛЯ і КО.ЛТД” Олександр Осадчий. — Також на відміну від телефону та інших подібних пристроїв, радіозв’язок передає інформацію моментально. Тобто ви натиснули кнопку і приймач у вашого співрозмовника відразу отримає голосовий сигнал. Не потрібно чекати з’єднання через провайдера, стільниковий зв’язок і так далі”.


•••

Сьогодні безліцензійні рації Motorola Solutions часто використовують служби охорони на різних промислових об’єктах, де не потрібні надвисокі ступені захисту сигналу. Крім цього, їх цінують туристи, які часто подорожують у місцевостях, де відсутнє стільникове покриття

•••


В залежності від умов, зв’язок у місті підтримується на відстані від одного до 3-4 км, на відкритій місцевості — близько 5-6 км, а в ідеальних умовах сигнал може долати до 10 км.

Motorola T82 Extreme

Наприклад, у Motorola є лінійка Talkabout, з кількома багатофункціональними моделями, що підходять і для відпочинку, і для екстремальних розваг. “Найлегшу” модель Talkabout T82 Extreme обирають для трекінгу та відпочинку у горах, а модифікації T82 Extreme RSM або ж T82 Extreme QUAD PACK вже для серйозних походів у непростих умовах.

За його словами, рації широко використовують спортсмени, наприклад, лижники чи сноубордисти, яким часто буває незручно щоразу діставати мобільний телефон для оперативного зв’язку, чи прихильники вейкбордингу та інших активностей на воді.

Проте, існують рішення не лише для любителів, а й для організаторів великих спортивних подій. Скажімо, саме Motorola Solutions забезпечувала координацію організаторів під час масштабних Ігор Співдружності у 2018 році.

Власне, спортом та охороною список не обмежується. Безліцензійні рації засовуються у HORECA та промисловості. “Для ресторанів та готелів існує спеціальна лінійка переговорних пристроїв, але, в принципі, можна використовувати і стандартну, особливо влітку на великих відкритих майданчиках”, — резюмує Олександр Осадчий.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram