Бiзнес
13 Серпня 2021
1 970

Maserati: Стрімка італійська донна

Історія компанії, яка демонструє, що можна домогтися успіху, починаючи з малого та зберігаючи свої цінності

Maserati S.p.A. — італійська компанія, виробник ексклюзивних автомобілів спортивного та бізнес-класу. Штаб-квартира знаходиться в місті Модена, Італія. Сьогодні компанією володіє італійська промислова група Fiat Chrysler Automobiles.

Наразі чотири світові автовиробники зобов’язані своїм народженням виключно перегонам — це Maserati, Ferrari, Lotus та McLaren. Maserati — найстарша з них.

У родині Мазераті було шестеро братів: Карло, Біндо, Альф’єрі, Маріо, Етторе та Ернесто. Старший брат Карло, працюючи тест-пілотом у Fiat, першим почав активно займатися автомобілебудуванням. Він же створив першу модель сімейної марки, яку обладнав двигуном з одним циліндром та найпростішим шасі.

Крім захоплення автопромисловістю, Карло працював у фірмі Junior, де займався створенням авіаційних двигунів. Його захопленням були автоперегони, і протягом кількох років він виступав за команду Bianchi. Як конструктор він випробовував на собі всі переваги та недоліки гоночних болідів того часу. Однак у 29 років Карло помер від туберкульозу.

14 грудня 1914 року Альф’єрі Мазераті засновує в Болоньї підприємство Officine Alfieri Maserati з випуску автомобілів, двигунів і свічок запалювання.

Логотип “Мазераті” виник спонтанно. Один з братів — Маріо, надихнувся скульптурою Посейдона та зробив тризуб офіційним логотипом компанії.

У 1925 році Альф’єрі, Ернесто та Біндо створюють дволітровий двигун на замовлення великого італійського фабриканта та автовиробника Діатто. Пізніше цим двигуном буде обладнано успішний гоночний автомобіль Gran Prix.

25 квітня на перегонах Тарга Флоріо Альф’єрі представляє та пілотує перший серійний автомобіль: Maserati Gran Prix 1500. Всупереч тому, що в автомобілі було встановлено двигун меншого об’єму у порівнянні з конкурентами, він приходить до фінішу першим. Цю дату і заведено вважати народженням компанії Maserati.

У 1927 році Ернесто здобуває титул чемпіона Італії на Tipo 26. Завдяки перемогам у відомих перегонах слава про фірму розповсюджується всією Європоюі. Брати вирішили сконцентрувати свої зусилля лише на гоночних автомобілях.

У 1929 році гонщик Баконін Борзаччині на Tipo V4 ставить рекорд на дистанції 10 км. 246 км/год — величезна швидкість для тих часів.

У 1932 році помирає Альф’єрі, який відігравав ключову роль у створенні двигунів та автомобілів Maserati. Керівництво компанією переходить до Ернесто, і з 1932 до 1939 року всі автомобілі створюються саме ним. За цей час він кілька разів здобуває перемоги у перегонах на зібраних своїми руками автомобілях.

У 1933 році він першим в Європі починає застосовувати гідропідсилювач гальм на гоночних болідах.

У 1937 році компанія Maserati була продана власникам Orsi Gruppo, братам Орсі, які були заможними аристократами та обіцяли надати матеріальну підтримку. Контракт був складений досить цікавим чином — брати Мазераті залишилися в компанії терміном на 10 років, по суті, вони стали найманими працівниками у власній сімейній фірмі. За рішенням братів Орсі з 1939 року підприємство базується в Модені.

Сім’я Орсі зробила ставку на випуск виключно спортивних автомобілів. У гоночних серіях команда часто здобувала перемоги, попри участі німецьких гоночних гігантів, таких як Audi або Mercedes. У 1940 році Maserati здобула перемогу в Індіанаполісі.

Під час Другої світової війни підприємство працювало на потреби італійської армії. В цей час Maserati змагалися в розробці автомобіля з двигуном V16 для Беніто Муссоліні з Фердинандом Порше, який розробляв Volkswagen для Адольфа Гітлера.

Після війни компанія повернулася до виробництва автомобілів серії A6 та участі в автоперегонах. Після закінчення 10-річного контракту брати покинули компанію сім’ї Орсі та заснували власну сімейну фірму. Але вона не змогла перевершити успіхи першої.

У 1957 році відомий аргентинський пілот Хуан Мануель Фанхіо на автомобілі Maserati 250 F здобув перемогу в чемпіонаті світу у класі “Формула-1”.

1957 року після нещасного випадку на перегонах Mille Miglia в Guidizzolo компанія змінила курс на створення дорожніх машин. Проте продовжила будувати гоночні автомобілі для окремих замовників.

На фото: Maserati 3500 GT

Цього ж року публіці представлено майбутній бестселер фірми — першу серійну модель Maserati 3500 GT. Автомобіль обладнано 6-циліндровим двигуном із системою Twin та з об’ємом двигуна 3,5 л. Кузов було створено міланським дизайнерським бюро Touring. Також в серії представлено купе Spyder, кузов якого розробило ательє Vignale.

У 1961 році до обладнання автомобіля була включена система механічного уприскування палива Lucas. Автомобіль 3500 GTI став першим італійським інжекторним автомобілем.

У 1964 році виробництво 3500 GT було зупинено, після того, як компанія випустила близько 2 тис. автомобілів. Рубіж 50-60-х років ознаменувався початком виробництва Maserati 5000 GT. Було відроджено довоєнну традицію — будувати авто під замовлення. За двигуни та ходову частину відповідала Maserati, а кузови для машин виготовлялися в ательє Allemano, Bertone, Michelotti.

У 1963 році народжується новий проект Sebring, який тривав аж до 1969 року. Водночас випускалися дорогі швидкісні седани — Mistral та Quattroporte. В Англії новий Quattroporte коштував дорожче ніж Rolls-Royce.

У 1966 році виходить у світ купе Ghibli, кузов якого зроблено в ательє Ghia, де працював молодим дизайнером Джорджетто Джуджаро. Автомобіль стає сенсацією свого часу та візитівкою Maserati у 60-ті роки.

У 1968 році контрольний пакет акцій Maserati переходить у володіння Citroen. Найбільшими здобутками партнерства між французами та італійцями буде поява моделі Indy та початок виробництва нового мотора V6. Альянс тривав до 1975 року.

У 1970-ті роки попит на дорогі авто почав падати через паливну кризу. Компанія Citroën оголосила про банкрутство, а новостворений альянс PSA Peugeot Citroën збирався ліквідувати Maserati.

Славетний гонщик-конструктор Алехандро Де Томазо взяв компанію під свою опіку та освіжив модельний ряд. Було змінено маркетингову стратегію та освоєно нову нішу. Компанія вступає в конкурентну боротьбу з BMW та Mercedes, випустивши перший у своїй історії автомобіль представницького класу — Quattroporte III з кузовом від Джуджаро.

У 1971 році дебютує Maserati Bora, перший автомобіль марки з центральним розташуванням двигуна і незалежною підвіскою на всіх чотирьох колесах.

У 1981 році світу представлено Biturbo — дводверний седан, який став хітом в Італії, і в 1986 році вийшов на світову арену.

У 1989 році світ побачив останнього представника ери Де Томазо — Shamal.

З 1993 по 1995 року до компанії Maserati почав проявляти інтерес італійський автогігант Fiat Auto SpA, і у 1996 році 90% акцій компанії Maserati було куплено.

У 1997 році фактичне управління Maserati перейшло до Ferrari, яка протягом року провела модернізацію виробництва, що коштувала $11,5 млн. В той самий час виходить у світ Maserati 3200 GT.

На фото: Maserati Levante 2016

2016 рік ознаменувався початком випуску Maserati Levante — першого позашляховика бренду.

У 2017 році компанія відвантажила продавцям рекордні в історії 51,5 тис. автомобілів (у 1998 році було відвантажено лише 518 автомобілів), у 2019 році кількість вироблених автомобілів знизилося до 19,3 тис.

Наразі історія бренду Maserati триває: компанія являє собою міжнародний бренд, який охоплює свою нішу на автомобільних ринках понад 70 країн світу. Тенденція сучасного розвитку фірми спрямована в бік випуску комфортабельних, ефектних і розкішних автомобілів з високим рівнем динамічності.

З 2020 року всі майбутні моделі Maserati будуть гібридами або чистими електромобілями. Також компанія розвиває безпілотну технологію Highway Assist — автопілот другого рівня, адаптивний круїз-контроль з функцією утримання в смузі.

Джерело: avtoshark, sk-mcity, bbf, maserati, italy4, carobka, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram