Думки
6 Серпня 2020
2 382

Марк Кьюбан: Краще вкладення — розплатитися по кредитних картах і погасити борги

Американський підприємець, інвестор Shark Tank і власник баскетбольної команди Dallas Mavericks — про те, як ефективно управляти особистими фінансами

Марк Кьюбан продав свій перший стартап CompuServe у 1990 році за $6 млн. Дев’ять років по тому він продав Yahoo за $5,9 млн. З того часу Кьюбан інвестував у десятки інших компаній. А зараз його статок оцінюється у $4,2 млрд. Investory News зібрали декілька кращих порад підприємця.

• Погасіть усі борги •

“Краще вкладення, яке ви можете зробити, — розплатитися по кредитних картах і погасити борги, які у вас є”, — розповів Кьюбан в одному з інтерв’ю MarketWatch.

Наприклад, якщо у вас є студентська позика зі ставкою 7%, погасивши кредит, ви відразу ж отримаєте ці 7%. При цьому такий “негайний дохід” буде набагато безпечніше, ніж вкладення в акції або спроба придбати нерухомість у що б то не стало.

Ставки по кредитних картах, як правило, набагато вище, тому чим швидше ви погасите кредити, тим більше вигод отримаєте. “Користуватися кредитною карткою — це нормально, якщо ви погасили її в кінці місяця. Просто визнайте, що 18, 20 або 30%, які ви платите в борг по кредитній карті, обійдуться вам набагато дорожче, ніж ви могли б заробити де-небудь ще”, — зазначає він.

У випадку з боргами, які неможливо погасити в короткий термін (наприклад іпотека або студентський кредит), Марк Кьюбан пропонує скористатися можливістю рефінансування боргу в періоди економічних труднощів і вибирати нижчі процентні ставки.

• Заощадьте гроші як мінімум на шість місяців •

За словами Кьюбана, “подушка безпеки” повинна містити кошти, на які ви зможете жити як мінімум пів року. “Ви повинні спробувати заощадити гроші на шість місяців і зберегти ці кошти доступними”, — сказав підприємець в інтерв’ю Vanity Fair. В цьому випадку ви не будете відчувати серйозних труднощів, якщо ви втратите роботу або самі вирішите щось змінити у своєму житті.

• Робити ризиковані інвестиції можна, але вони повинні складати не менше 10% від загального обсягу •

Марк Кьюбан визнає, що мільярдери змогли заробити свої статки зокрема завдяки тому, що брали на себе ризики. Однак він радить обмежити кількість інвестицій, які ви збираєтеся направити на ризиковане підприємство, до 10%.

“Якщо ви справжній шукач пригод, можете виділити зі своїх коштів 10% і вкласти їх у Bitcoin. Але якщо ви зробите це, краще пам’ятати, що ви начебто вже назавжди розлучилися з цими грошима”, — зазначив він в інтерв’ю Vanity Fair. Решта 90% коштів, які ви готові інвестувати, підприємець радить помістити в найдешевший індексний фонд, який тільки зможете знайти.

• Не проходьте повз магазинів зі знижками •

“Економія у 15% на товари вартістю в $1 тис., на які, як ви знаєте, обов’язково витратите гроші, є найкращою окупністю ваших грошей, ніж 15% на рік, які ви отримаєте, інвестувавши у ту ж $1 тис.”, — писав підприємець у своєму блозі.

Безумовно, це не означає, що варто заповнити свій будинок тільки дешевими товарами з масових магазинів. Однак паралелі між розумним споживанням та інвестуванням дійсно допоможуть у деяких випадках вибрати більш правильну стратегію управління особистими фінансами, вважає Кьюбан.

Джерело: відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram