Герої
14 Серпня 2019
1 567

Марина Захар’їна INside: HR майбутнього – це насамперед партнер для бізнесу

Head of HR компанії EY в Україні – про мотивацію працівників, розмежування особистого й професійного, склянку води з лимоном та руйнування стереотипів

#1. Три головних правила організації вашого робочого дня?

Перше правило зранку: склянка води з лимоном і зарядка. Це допомагає прокинутися та заряджає енергією на весь день. Якщо протягом дня нема потреби виходити з офісу в робочих справах, обов’язково намагаюся вийти на вулицю, щоб пройтися хоча б 20 хвилин.

Завжди планую свій день, намагаюся правильно розставляти пріоритети та боротися з прокрастинацією.

Наприкінці дня завжди прибираю робочий стіл та аналізую план на наступний день. Після цього я психологічно можу дозволити собі не думати про роботу до наступного ранку.

#2. Які найефективніші універсальні інструменти мотивації співробітників?

Матеріальну мотивацію ніхто не скасовував. Якщо ж говорити про нематеріальну, то крім грошей людей мотивують ще безліч чинників. Я б виділила такі:

• надання самостійності в роботі, чітка постановка цілей, відсутність мікроменеджменту, отримання задоволення від того, що робиш, та від результату роботи;

• наявність можливостей навчання, отримання досвіду в різних сферах діяльності, кар’єрного розвитку, а також комфортні умови роботи (в тому числі гнучкий графік та можливість віддаленої роботи);

• культура довіри й залучення, яка передбачає якісний зворотний зв’язок, послідовність і виконання обіцянок, пояснення причин, на підставі яких приймаються рішення, залучення співробітників до прийняття рішень

 #3. Топ-3 ваших пріоритетів?

Пріоритети нашої HR-команди незмінні протягом останніх років – це лідерство компанії на ринку праці, рівень залучення персоналу компанії та якість наших послуг внутрішнім клієнтам.

#4. Як розмежовувати особисте та професійне ставлення до працівників?

Я вважаю, що не варто змішувати особисте і ділове життя. Я вітаю дружню атмосферу в колективі, поки вона не заважає досягненню цілей команди та кожного її учасника окремо.

Головне – дотримуватися дистанції, мати почуття міри та своєчасно “включати” здоровий глузд.

#5. Якщо є сумніви щодо працівника – брати чи не брати – який спосіб прийняття рішення? 

Якщо є сумнів, приймати чи не приймати кандидата, ми радимося з усіма, хто проводив інтерв’ю. Якщо голоси розподіляються нарівно, можемо організувати додаткове інтерв’ю з іншим співробітником компанії. Якщо сумнів виникає у більшості, то краще ухвалити рішення не наймати. А взагалі, ситуації бувають різні, щоб для них був єдиний рецепт.

#6. Які найпоширеніші проколи мали місце у вашій практиці? Чому навчали помилки?

Одна з найпоширеніших помилок у багатьох людей – оперувати стереотипами та думати, що всі в колективі апріорі думають так само, як ти. Обидві ці людські властивості заважають адекватно реагувати на ситуацію та приймати правильні рішення.

Наша компанія докладає зусиль для розвитку в своїх працівників навичок об’єктивної оцінки різних ситуацій, толерантного ставлення до відмінностей та неупередженого прийняття рішень.

Розуміння цих, здавалося б, простих речей прийшло з часом і дуже допомагає уникати багатьох помилок.

#7. Хто ваші професійні авторитети на світовому рівні?

Мені цікаво спостерігати насамперед за професійним ростом своїх українських колег по цеху. На нашому ринку багато HR-менеджерів, в яких є чому повчитися.

На світовому рівні хотіла б назвати Артура Янга, одного зі співзасновників компанії EY, який ще у 1930-х роках запропонував шукати кандидатів серед випускників університетів. На той час це було проривом, але ця модель довела свою спроможність, можна сказати, крізь століття.

#8. Які книжки й фільми можете порадити майбутнім або діючим HR-профі?

Оскільки я працюю в компанії, що надає професійні послуги, то для HR-фахівців, які працюють у цьому бізнесі, рекомендую книжку Девіда Майстера “Управління фірмою, що надає професійні послуги” – вона написана давно, але продовжує бути must read для всіх професіоналів у цій сфері.

Ще одна книжка цього автора “Роби те, що проповідуєш. Що керівники повинні робити для створення корпоративної культури, спрямованої на високі досягнення”. Суть книжки – у її назві.

Свого часу мене також вразила книжка Карен Фелан “Вибачте, я зруйнував вашу компанію”. Вона допомагає позбутися шаблонового мислення та розставити акценти по-новому.

Кілька моїх улюблених фільмів, пов’язаних з професійною тематикою:

• “Мені б у небо” – ми всі не любимо доносити неприємні звістки, прагнемо бути “nice”, але іноді доводиться бути жорсткими;

• “Стажист” – добрий фільм про те, що в будь-якому віці людина прагне і може бути потрібною;

• “Диявол носить Prada” – той випадок, коли фільм кращий за книжку, яка, власне, розповідає про світ моди, а фільм – про характер, складність вибору та уміння виживати.

Кадр з фільму “Мені б у небо” із Джорджем Клуні

 

Кадр з фільму “Стажист” із Енн Гетевей та Робертом Де Ніро

#9. HR майбутнього – який він?

HR майбутнього – це насамперед партнер для бізнесу. Хороший HR займається не лише підбором, розвитком та навчанням персоналу, а й досконало знає бізнес-процеси компанії, стежить за ринковими тенденціями, виступає радником для керівників компанії щодо стратегії управління персоналом з урахуванням цілей компанії. Це – сильний лідер, відкритий до змін, в якого багато чому можна навчитися.

#10. Якби доба мала 25 годин, на що витратили б додаткову годину?

Я б частіше відвідувала басейн і частіше б вибиралася до театру. Ці місця я полюбляю відвідувати разом зі своїм сином-старшокласником.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram