Герої
23 Квітня 2019
1 006

Марчін Забельски: Україна є однією з п’яти країн, де ми хотіли б зосередити наші інвестиції

Партнер та співзасновник венчурного фонду Market One Capital про перспективні напрями для інвестування та плани щодо України

Молодий польський венчурний фонд Market One Capital спеціалізується на стартапах, що розробляють маркетплейси та SaaS-рішення. А його співзасновник Марчін Забельски у свій час розвивав найбільшу польську рекрутингову онлайн-компанію Grupa Pracuj, якій належать сервіси з пошуку роботи Pracuj.pl та Rabota.ua. Напередодні конференції 42 Investment Summit: SaaS Universe Investory News поспілкувалися зі співзасновником Market One Capital паном Забельски, про перспективи діджиталізації, інвестиції в український проект Preply та найвдаліші проекти фонду.

Ваш фонд заснований у 2017 році і вже здійснив вісім інвестицій. Які з них ви вважаєте найбільш перспективними?
Так, Market One Capital був створений в грудні 2017 року, інвестувати ми почали вже у 2018 році. На даному етапі розвитку нашого фонду ми розглядаємо всі інвестиції як дуже перспективні. Проте деякі з наших проектів “піднімають” великі раунди фінансування, тому вважаю, що варто згадати їх окремо. Це стартапи PackHelp, Eversports, Tier, Welcome Pickups, Nautal і CallPage.

Нещодавно ви інвестували €3,3 млн у стартап Welcome Pickups. Чому саме в цей стартап? Які в нього конкурентні переваги?
Welcome Pickups – це маркетплейс транспортних послуг, що надає трансфер з аеропорту до готелю. Компанія забезпечує максимально дружній, персоналізований та інформативний сервіс.

Водночас Uber все ще розчаровує цю сферу своєю некомпетентністю, затримками та шахрайством, тому ми вважаємо, що якість послуги буде вирішальною для перемоги в цьому сегменті. Ба більше, за нашими спостереженнями, менеджерська команда цього стартапу має надзвичайний “мікс” візіонерських та представницьких навичок.

Стартапи з яких країн ви вважаєте цікавими?
Ми не думаємо, що географія визначає, цікавий стартап чи ні. Ми віримо, що “можемо знайти перлину у багнюці” (посміхається). Проте ми спостерігаємо природне прагнення підприємців використовувати свої сильні сторони. У країнах з меншим населенням, напевно, важко створити великий B2C маркетплейс.

Чому ви вирішили зосередитися на маркетплейсах та SaaS-рішеннях?
Ми вважаємо, що маркетплейси є основою будь-якої економіки. Існує безліч ніш і галузей, де вони так чи інакше присутні, але все ще не оцифровані. Іноді якась частина маркетплейсу використовує програмне забезпечення для здійснення транзакцій. І є продукти на основі SaaS, які нам дуже подобаються. Ба більше, ми спостерігаємо наступну хвилю маркетплейсів, які починають заміщувати відомі раніше бізнес-моделі.

Наступна хвиля діджиталізації все ще попереду

Поговорімо про онлайн-рекрутинг, покупку нерухомості або автомобіля.

Ці бізнес-моделі не змінювалися майже 20 років. І тепер ми спостерігаємо, що користувачі не хочуть переглядати мільйони оголошень про вакансії або продаж автомобілів. Вони краще зосереджуватимуться на меншій кількості результатів, що відповідатимуть їхнім конкретним потребам. Ми також вважаємо, що наступна хвиля діджиталізації все ще попереду.

У портфелі вашого фонду є стартап Preply, заснований українцем. Чому ви вирішили інвестувати в нього? Які результати?
Я інвестував у Preply з нашого попереднього фонду Hedgehog Fund. Це одна з наших найкращих інвестицій у чудового засновника Кирила Бігая та класну управлінську команду. Вони працюють на величезному ринку так званої мережевої освіти (peer-to-peer education) і мене дуже надихає їхнє майбутнє.

Чи розглядаєте ви інвестиції в інші українські проекти?
Звичайно! Україна є однією з п’яти країн, на яких ми хотіли б зосередити наші інвестиції. Вона має унікальне поєднання яскравих засновників, професійних розробників, величезного внутрішнього ринку… і справедливої ринкової оцінки.

На вашому сайті є цитата американського бізнес-тренера Джима Рона: “Ви — це середнє арифметичне п’яти людей, з якими проводите найбільш часу”. А також продовження: “Працюйте з тими, з ким маєте спільні цінності. Які ваші цінності?
Ми пам’ятаємо часи, коли самі знаходилися “по іншу сторону барикад”, будучи підприємцями (посміхається). Тому ми намагаємося бути дружнім до фаундерів венчурним фондом. Ми дуже віримо в чесність. Ми живемо в цифровому світі, що швидко змінюється, тому ми також віримо у самовдосконалення. Нарешті, ми є фінансовою установою і керуємо грошима наших інвесторів, тому ми віримо в професіоналізм і прагнення до результатів.

Що спільного та відмінного в інвестиційному кліматі Польщі та України?
Я вважаю, що Україна та Польща мають кілька спільних речей. Це може бути кліше, але обидві країни мають подібний трудовий потенціал. Засновники компаній в обох країнах повинні наполегливо працювати, щоб досягти позитивних результатів. Обидві нації також мають вмілих програмістів та відчувають нестачу сучасних, цифрових маркетингових знань.

З іншого боку, Польща використовує значні фінансові ресурси для стимулювання стартапів та цифрової економіки. Використовуючи як державні ресурси, так і фонди ЄС, ми вливаємо у це гроші. Я вважаю, що Україна все ще чекає такого кроку.

Існує також тенденція переходу від SaaS до PaaS (платформа як послуга). І ми можемо побачити створення нових бізнесів, які пропонуватимуть швидше платформи, а не суто програмне забезпечення

Як ви прийшли в інвестиційний бізнес?
Хочете послухати довгу історію чи коротку? (посміхається) Коротка починається з того, що на початку 2000-х я брав участь у створенні онлайн-аукціонів у п’яти країнах Європи. Тоді я розділяв свою професійну кар’єру, будучи і бізнес-консультантом, і підприємцем.

Я також долучився до створення успіху найбільшої польської рекрутингової онлайн-компанії – Grupa Pracuj, якій належать сервіси з пошуку роботи Pracuj.pl та Rabota.ua. Після цього проекту я вирішив поєднати досвід роботи підприємцем, менеджером і консультантом, щоб допомогти молодшим колегам.

Які тенденції визначатимуть майбутнє SaaS-бізнесу в найближчі 1-3 роки?
Існує багато галузей і ніш, які ще не розвинені. Я очікую, що з’являтиметься все більше і більше SaaS-рішень, щоб вирішити цю проблему. Існують також деякі очевидні очікування щодо впровадження штучного інтелекту, машинного навчання та blockchain в SaaS. Не думаю, що ми побачимо проникнення цих технологій настільки швидко, в наступні рік-три. Тобто, це не буде проривом, однак, деякі платформи можуть використовувати їх для своїх рішень.

Існує також тенденція переходу від SaaS до PaaS (платформа як послуга). І ми можемо побачити створення нових бізнесів, які пропонуватимуть швидше платформи, а не суто програмне забезпечення.

І останнє – за порядком, але не за значенням, я очікую, що великі гравці, такі як Salesforce, намагатимуться розширюватися далі, що одночасно і відкриватиме можливості, і створюватиме загрози для менших гравців.

Нагадаємо, як писали Investory News, 25 квітня у Києві пройде конференція 42 Investment Summit: SaaS Universe. Серед ключових спікерів, що виступатимуть на події у інноваційному парку UNIT.City, заявлені керівний партнер німецького венчурного фонду Point Nine Capital Павло Чудзінский, голова Ukrainian National Startup Fund Дебора Фейрлемб та партнер й співзасновник Market One Capital Марчін Забельскі.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram