Бiзнес
9 Лютого 2021
1 857

Маніпуляції ринком: Приватні інвестори підвищили ціну на срібло до восьмирічного максимуму

Investory News дізнавалися, що наразі відбувається з іншими дорогоцінними металами, та чи вигідно в них інвестувати

Минулий тиждень розпочався новинами про збільшення ціни на срібло. Так, вартість дорогоцінного металу у понеділок, 1 лютого, перевищила $30 за унцію, ціна березневих ф’ючерсів на срібло піднялася на 12,8%, досягнувши $30,35 за унцію, свідчать показники на нью-йоркській біржі Comex. До речі, востаннє вартість перевищувала цю позначку у лютому 2013 року.

Тенденція до подорожчання срібла стала помітною на початку минулого тижня. Усе розпочалося з появи повідомлення на Reddit-форумі для приватних інвесторів WallStreetBets, у якому один із користувачів закликав вкладатися у метал, щоб чинити тиск на банки, які намагаються заробити на зниженні його ціни.

У результаті у п’ятницю, 29 січня, чистий приплив капіталу у найбільший біржовий фонд, що забезпечений сріблом — IShares Silver Trust, досяг майже $1 млрд. При цьому вартість ф’ючерсу на срібло збільшилася на 6,8%, що стало найбільшим стрибком у ціні з серпня 2020-го.

Таким чином, приватні інвестори з Reddit, купуючи срібні ETF, спровокували зростання цін на фізичне срібло, що знаходиться в сховищах. Як довго це триватиме наразі ще не зрозуміло, оскільки, за інформацією агентства Bloomberg, деякі учасники форуму WallStreetBets уже виступили проти такого штучного розгону цін на метал.

Минулого місяця інвестори з Reddit активно скуповували акції збиткових або маловідомих компаній. “Таким чином вони підіймали котирування, щоб “утерти ніс бумерам з Волл-стріт”, — пише Bloomberg. Наприклад папери мережі магазинів GameStop з початку року подорожчали на 400-500%.

28 січня додаток Robinhood, відключив можливість купувати цінні папери ритейлера через “значні коливання” на ринку. Рішення компанії розлютило інвесторів, які подали колективний позов. Своєю чергою голова Reddit Стів Хаффман назвав свою спільноту “не ідеальною”, і наголосив, що учасники не порушують ніяких правил. А вплив Reddit на акції, за його словами — “культурна війна Волл-стріт проти всіх”.

Що буде зі сріблом?

Як правило, різке зростання котирувань не продовжується занадто довго, і вже через тиждень можна очікувати на зниження вартості на цей метал. Як підтвердження — той факт, що після стрибка до $31, ціна впала до $28 за тройську унцію. “Загалом до кінця року очікується середня ціна срібла близько $25”, — розповів Investory News керівний активами, співзасновник MRP і Wotan Михайло Рітчер.

Своєю чергою у керівника відділу аналітики ГК Forex Club Андрія Шевчишина більш оптимістичний прогноз, оскільки за його словами протягом 2021 року срібло має шанси на оновлення максимумів і росту ціни до $40-50, що супроводжуватиметься періодами корекційного зниження.

“Найближчим часом срібло може подорожчати до $30, а до кінця року — аж до $50 за унцію”, — впевнений він.

Ціна на срібло зростала протягом усього двадцятого століття і на початку двадцять першого з короткочасними різкими стрибками й падіннями у 1979-1980 і 2011 роках. Останній обвал був у лютому-березні 2020 року, коли ціни на срібло досягли мінімальної позначки за останні 11 років, через коронакризу

Загалом цей дорогоцінний метал може стати непоганою інвестиційною ідеєю на 2021 рік. Враховуючи той факт, що на срібло, як промисловий метал, зростає попит зі сторони виробників пристроїв на 5G, ринок якого активно розвивається.

Золото — найбільш звичний актив

В Україні ринок дорогоцінних металів бере свій початок з 1998 року. Наразі є перспективи до його зростання, тим паче, що збільшується кількість банків, які отримують ліцензію на здійснення операцій з банківськими дорогоцінними металами.

Як правило українці найчастіше інвестують в золото (а саме золоті злитки), а от срібло та інші дорогоцінні метали користуються вже не таким попитом. Як зазначають експерти, подібна тенденція збережеться й надалі.

Золото популярне, тому що традиційно вважається захисним інструментом для довгострокових інвестицій. Його вартість вже зросла до $1841,95. Найбільший обвал спостерігався у 2008 році, оскільки через економічну кризу інвестори почали розпродувати свої активи. Тоді золото знизилося в ціні майже на 30% за сім місяців.

Минулого року ціни також знижувалися на певний час, але потім поверталися до росту. І влітку 2020-го ціна на золото вперше в історії перевищила $2 тис. за унцію на фоні падіння економіки США.

Інші дорогоцінні метали

Що стосується таких дорогоцінних металів, як платина та паладій — вони менш популярні в Україні. А от серед світових консервативних інвесторів навпаки — паладій став один із найвідкритіших, тим паче, що зростання ціни збільшується протягом декількох останніх років.

Якщо у серпні 2018 року метал коштував близько $900 за унцію, то до кінця року ціни перейшли позначку у $2,3 тис. Тобто, інвестори, що вклалися у паладій в той час, наразі отримали прибутковість практично на рівні 200%. У лютому 2020 року вартість паладію була ще більшою, оскільки тоді метал оновив історичний максимум на позначці у $2680.

Інвестори все частіше почали звертати увагу саме на паладій, оскільки він активно використовується в промисловості. При цьому близько 80% попиту формується саме автомобільною галуззю (з нього виробляються каталітичні нейтралізатори вихлопних газів для автівок). Враховуючи той факт, що наразі у світі посилюються вимоги щодо екологічних стандартів, інвестиції у паладій стають вигіднішими.

Найбільше виробництво металу розташоване у Південній Африці, де наразі через коронавірус існує брак фінансування та не розширюється його потужність. Економічна активність у країні знижена — усі фактори призвели до дефіциту на цей дорогоцінний метал.

Експерти зазначають, зростання ціни на метал у майбутньому може бути спекулятивним, що також потрібно враховувати тим, хто вирішить інвестувати у паладій

На думку найбільших аналітичних агентств, структурний дефіцит паладію збережеться найближчими роками — і це робить інвестиції у метал потенційно прибутковими.

Загалом динаміку цін на паладій часто порівнюють з динамікою цін на платину, які наразі досягли максимального річного рівня. Як пояснює Андрій Шевчишин, платина дорожчає в основному й через те, що 40% попиту на неї забезпечує автоіндустрія, яка активно відновлюється після кризи. “У платини проглядається потенціал зростання до $1100-1200 за тройську унцію”, — зазначає він.

Оскільки метал знаходиться у значній залежності від промислових та економічних факторів ризику, вигода від інвестицій у платину може бути забезпечена тільки фінансовою стабільністю або виробничим зростанням, що стимулюватиме збільшення попиту на цей дорогоцінний метал.

Як правило у кризові часи ціни знижуються. Попри це, дочекавшись цінового мінімуму, можна вигідно придбати платину. Запаси металу обмежені, вони не поновлюються, а коли будуть вичерпані, то вартість тільки збільшиться.

У цілому інвестиції у метали надзвичайно волатильні. Вони не приносять додаткового доходу, окрім приросту вартості самого активу. Тому, як стверджує Андрій Шевчишин, для довгострокового захисту активів, найчастіше, є сенс обирати не метали як такі, а акції компаній, які займаються їх розробкою.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram