Новини
23 Липня 2020
841

Мандруючи Марсом: Китай запустив свою першу міжпланетну станцію на Червону планету

Мета – вивчити можливості для її потенційної колонізації людиною

У четвер, 23 липня, стартувала важка ракета-носій “Чанчжен-5” (CZ-5) з першою китайською місією із дослідження Марса “Тяньвень-1”, повідомляє телеканал CCTV.

Зазначається, що запуск ракети загальною масою близько 5 тонн, яка складається з орбітального апарату та посадкової платформи з марсоходом, був здійснений о 07:45 за київським часом зі стартового майданчика LC101 китайського космодрому Веньчан, що розташований на острові Хайнань.

Мета китайської місії – знайти сліди життя на Марсі, а також вивчити можливості для його потенційної колонізації людиною.

“Станція повинна досягти Червоної планети через сім місяців – 11 лютого 2021 року. Тоді ж вона розпочне виконувати гальмівний маневр і вийде на орбіту Марса”, – зазначає видання.

І додає, що приблизно протягом двох місяців станція проводитиме фільмування поверхні Червоної планети для вибору найбільш відповідного місця посадки.

“Планується, що 11 квітня 2021 року посадкова платформа з легким 240-кілограмовим марсоходом відокремиться від орбітального апарату й здійснить посадку на поверхню планети. Попереднім місцем посадки обраний район у південній частині рівнини Утопія у східній частині північної півкулі Марса”, – йдеться у повідомленні.

Запланований термін роботи марсохода становить 90 марсіанських діб, які на 2,7% більше земних. Його електроживлення забезпечуватимуть чотири панелі сонячних батарей. Швидкість пересування китайського ровера досягає 200 метрів на годину.

До речі, це вже друга земна місія до Марса з початку тижня. У понеділок до Червоної планети на японській ракеті-носії H-IIA відправився космічний апарат Al Amal (“Надія”) Об’єднаних Арабських Еміратів, повідомляє Інтерфакс.

“Орбітальний апарат призначений для вивчення марсіанського клімату та нижніх шарів атмосфери, де формується погода Червоної планети, у тому числі пилові бурі”, – зазначає видання.

Планується, що космічний апарат Al Amal досягне Марса до дати святкування 50-річчя утворення ОАЕ у 2021 році. Він буде виведений на еліптичну орбіту висотою 40 тис. км.

За повідомленням NASA 30 липня до Червоної планети також відправиться й американський марсохід Perseverance.

Раніше Investory News писали, що Дональд Трамп виділить додаткові $1,6 млрд для NASA аби повернути агентству “колишню велич” й фінансувати космічні місії на Місяць і Марс.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram