Думки
20 Липня 2022
3 169

Максим Корецький: Якщо щось зараз коштує дешево, це ще не означає, що воно не здорожчає завтра

Інвестор, підприємець, засновник Blackshield Capital AG та BI9 Capital розповів , хто такі “хом’яки” та як ними не стати — три поради

Демократизація інвестиційного процесу — тренд, що набирає обертів від початку 2020 року. Зростання ринку та фінансові вливання пробудили інтерес до інвестування у людей, які раніше до цього процесу не мали жодного відношення. А з огляду на те, що карантин призвів до відчутної мінімізації витрат, усі масово почали замислюватися про диверсифікацію джерел доходу. Брокерські онлайн-платформи на кшталт Robinhood, відкрили усім охочим доступ до ринку, який раніше належав лише професіоналам та інвесторам із соліднішим чеком. Наголошую: лише відкрили доступ, водночас не надавши простих і зрозумілих інструментів для інвестування. Наслідки не забарилися.

За даними Morgan Stanley, у період з 2019 до кінця 2020 року кількість роздрібних інвесторів у загальній структурі інвестиційного ринку зросла приблизно з 9 до 15%. Однак у травні 2022 року, на них уже припадало не більше, ніж 8%. Показовим є те, що потік роздрібних інвесторів залежить від успіху фондових індексів. Тож непідготовлені та нетямущі у макроекономічних процесах інвестори, до того ж з низьким рівнем толерантності до ризику, — не витримали інфляцію, стрімке падіння вартості багатьох компаній Growth-сектору, падіння біткоїна, який мілленіали вважали єдиним хеджем від інфляції тощо.

У вирі, який поглинув інвестиційний ринок, втратили всі, навіть найпоміркованіші інвестори з багаторічним досвідом роботи та сталевими нервами. Якщо говорити про “хом’ячків” (так поблажливо називають непрофесійних інвесторів), дехто з них виявився обібраним до нитки: у пошуках ресурсу для інвестування вони понабиралися кредитів і позакладали нерухомість.

Інвестиційний ринок — живий, динамічний та вкрай хитрий механізм: якщо до його лав потрапляють непрофесійні гравці, він зробить усе, аби забрати у них останнє. Для багатьох зневірених і розчарованих інвесторів, які зазнали просідання та зафіксували збиток, цей ринок став синонімом гемблінгу чи казино, збитки здаються їм вічними. Який же вихід із ситуації, що склалася? Поставити на цій історії крапку і більше не інвестувати чи панічно триматися за кеш, який на очах плавиться від інфляції? Не найкращі рішення! Можна продовжувати інвестувати, але раціональніше. Що це означає?

Для початку варто чесно відповісти собі на питання: навіщо я інвестую?

Демократизація вже відбулася — і це важливо. Поріг входу — низький, ринки — доступні, і цим варто користуватися. Втім, найперше, слід усвідомити свою мотивацію: якщо вона базується на бажанні швидких грошей та поспішного виходу, — краще не починати, зараз не найвдаліший час. Як і не час долучатися до ринку, маючи низьку толерантність до ризиків. На ринку, що зростає (з властивою йому ейфорією), заробити легко: темпи швидкі й настрої позитивні, на ринку, що спадає — заробляти важче: потрібна експертиза і розуміння загальної картини, яке в більшості непритаманне.

Настав той період, коли варто нарощувати позиції, бути готовим до просідання та довгострокового інвестування (деякі категорії компаній перебувають на 5-10 річних мінімумах з погляду оцінки фінансових показників). Водночас не варто впадати в крайнощі, адже якщо щось зараз коштує дешево, це ще не означає, що воно не здорожчає завтра. Адже спекуляція та інвестування — різні речі, так само як ціна та оцінка.

Якщо ви не можете похизуватися необхідним досвідом, варто скористатися послугами інвестиційного управляючого, який допоможе розібратися в інвестиційному процесі, надасть необхідну підтримку та експертизу. Такий партнер, щонайменше, застереже інвестора-початківця від необдуманих рішень і швидкої втрати коштів, зрештою, підкаже, як не піддатися впливу ринкових маніпуляцій. Не всі роздрібні інвестори вийшли з активів після просідання: ті, хто працював з управляючими, зберегли позиції. У ситуаціях на кшталт нинішньої, ессет-менеджери виконують функцію психологів: клієнтам страшно та неприємно, але їх коректно переконують у тому, що не слід поспішати із закриттям позицій та втрачати кошти, краще пересидіти, дочекатися нового циклу, аби заробити в перспективі. Втрачати на ринку — це нормально. Але, витримуючи просідання та інвестуючи грамотно, можна отримувати середню прибутковість 8-12% протягом багатьох років. Як?

Важливу роль цьому відіграє правильний та своєчасний інвестиційний продукт

Універсального рецепта для успішного інвестування не існує. Багато що залежить від ситуації, цілей інвестора та його ризик-профілю. Нині для роздрібних інвесторів з низькою та помірною толерантністю до ризику, актуальними будуть продукти, які створюють асиметрію можливостей: забезпечують нелінійний грошовий потік (крім зростання активів, купонна прибутковість), або комбінують властивості та переваги різних активів, аби на виході дати цікавіше співвідношення прибутковості до ризику. Наприклад, симбіоз інвестицій у приватні та публічні компанії, а також у структуровані продукти.

Така інвестиція забезпечує необхідне хеджування ризиків, і навіть наявність грошового потоку для інвестора у період інвестування. Попри те, що продукт менш ліквідний, він забезпечує зниження волатильності та має потенційний апсайд завдяки приватним компаніям у портфелі. Є певна дельта, що реалізовуватиметься після розміщення акцій та забезпечить приємний бонус на фоні стабільного грошового потоку. На хвилі демократизації інвестиційного процесу, значна частина професійних компаній створюють для роздрібних інвесторів комбіновані продукти. Для прикладу, АМС (Active Management Certificate), досить відомий у вузьких колах фінансовий інструмент, що донедавна лишався недоступним роздрібному інвестору.

Нині ситуація змінюється: складні комбіновані інтелектуальні продукти, що розроблялися та були доступними для інвесторів від $1 млн і вище, сьогодні доступні інвесторам з чеком від $50 тис.

Така smart-демократизація — це справжній win-win: як для роздрібних інвесторів, так і для інвестиційних компаній. Перші, не вкладаючи мільйони, можуть скористатися новими можливостями, які для них відкриє інвестиційний ринок і при цьому не розчаруватись. Для інвестиційних компаній — це можливість масштабуватися завдяки зростанню клієнтської бази без шкоди для керованості інвестиційним процесом.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram