Новини
30 Березня 2020
1 505

Макс Поляков, власник компанії Firefly Aerospace, планує відправити на Місяць космічний корабель для Nasa

Для участі в проєкті компанія розробляє орбітальний транспортний корабель і посадковий модуль Genesis

Американська аерокосмічна компанія українського бізнесмена Макса Полякова Firefly Aerospace  (має R&D-центр у Дніпрі) подала заявку на участь у програмі NASA з доставки наукового обладнання на Місяць, повідомляє UBR.ua.

Співпраця з NASA можлива в рамках програми Commercial Lunar Payload Services. “Firefly Aerospace подала заявку на четверте замовлення програми, яке передбачає доставку наукового обладнання на один з полюсів Місяця. Очікується, що NASA укладатиме контракти в квітні, після чого компанії отримають 2,5 року на підготовку до місії, яка розпочнеться в другій половині 2022 року. Загальний бюджет програми становить $2,8 млрд”, – повідомили в прес-службі українського підрозділу Firefly Aerospace.

У компанії розповіли, що для участі в програмі Firefly Aerospace розробляє орбітальний транспортний корабель (Orbital Transfer Vehicle, OTV) і посадковий модуль Genesis. “Орбітальний транспортний корабель зможе виводити супутники на віддалені орбіти й транспортувати кілька сотень кілограмів корисного навантаження”, – йдеться у повідомленні.

Для збільшення потужності OTV Firefly Aerospace співпрацює з компанією Aerojet Rocketdyne, яка є лідером зі створення космічних силових установок.  У космічному апараті використовуватиметься двигун XR-5 Hall Thrusters. За попередніми розрахунками, Firefly OTV буде важити 130 кг.

При цьому посадковий модуль Genesis зможе доставити на поверхню Місяця 85 кг корисного навантаження. “Апарат побудують на базі ізраїльського Beresheet з використанням американських компонентів, щоб відповідати стандарту NASA. У модулі також буде використана рухова система від Aerojet”, – розповіли у компанії.

Головний інвестор Firefly Aerospace – венчурний фонд Noosphere Ventures, керуючим партнером якого є Макс Поляков. Штаб-квартира Firefly знаходиться в Техасі. Компанія вже має досвід співпраці з NASA та військово-повітряними силами США. Влітку 2020 року компанія планує запуск ракети-носія Alpha.

Раніше Investory News писали, аерокосмічна компанія Firefly Aerospace українця Максима Полякова зі штаб-квартирою та заводом у Техасі здатна випускати 8 ракет-носіїв на рік. Компанія планує наростити обсяги та забезпечити 24 запуски в рік після будівництва ще одного заводу в Маямі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram