Герої
11 Червня 2019
2 094

Любов Цимбал INside: Здаватись – не в моїх правилах

Засновник та СЕО компанії “Група Фінансових Рішень” – про особливості побудови власного бізнесу, можливості для розвитку і мрії фінансиста

#1. Коли ви створювали власний бізнес, яким ви його бачили через 3-5 років? Чи вдалося цього досягти?

Я довго йшла до створення власного бізнесу, пропрацювавши до цього фінансовим директором у великих міжнародних і українських холдингах.

В одній із компаній я впроваджувала дуже цікавий проект по створенню Бізнес Сервіс Центру, в якому були централізовані всі фінансові активності виробничих і торгових філій Росії та України. Мені настільки сподобалася ідея автоматизації та роботизації рутинних операцій у фінансовому департаменті, що я точно знала, який бізнес хочу створити.

Через п’ять років я все-таки зважилася на створення власного бізнесу з надання послуг аутсорсингу фінансових функцій.

Звичайно, мої очікування не надто відрізняються від реальності. Стратегія розвитку бізнесу була розроблена не на п’ять років, а на сім. Тому час для її реалізації ще є.

Я бачила і бачу компанію “Група Фінансових Рішень” одним із провідних українських гравців по наданню професійних послуг для бізнесу (ведення бухгалтерського обліку, підготовка податкової, фінансової та управлінської звітності, взаємодія з фінансовими установами, кадровий облік). У перші сім років наша цільова аудиторія — це малий і середній бізнес. Компанія розвивається і росте відповідно до обраної стратегії. Я називаю це горе від розуму: коли ти починаєш бізнес зі стратегії, як в підручниках, а не з пошуку клієнтів.

З іншого боку, якби у мене не було знань і розуміння всіх етапів розвитку бізнесу, то, можливо, я і не витримала б настільки складного першого етапу становлення бізнесу, з розумінням унікальної торговельної пропозиції, потреби клієнтів, організації бізнес-процесів, формування команди.

Якби у мене не було знань і розуміння всіх етапів розвитку бізнесу, то, можливо, я і не витримала б настільки складного першого етапу становлення бізнесу

#2. У будь-якій справі є переломні моменти. Які були у вас?

Багато до чого я була не готова. Бути хорошим фінансистом і управлінцем — цього недостатньо. Потрібно розуміти ринок, потреби клієнта, потрібно мислити не категоріями “що ми можемо вам запропонувати”, а вміти почути, що потрібно клієнту. Навчитися цього не просто.

Напевно, як у багатьох на старті, і у нас були клієнти з неоплаченими контрактами. Не всі, хто починав зі мною чотири роки тому, змогли витримати всі “принади” становлення бізнесу. Мені важко було це прийняти, було відчуття зради.

Але здаватися не в моїх правилах. Всі люди різні, головне — відчуття щастя і задоволення від того, що ти робиш, і, якщо жорсткий бізнес — це не твоє, потрібно йти.

Я не можу сказати, що через чотири роки я стала легко розлучатися з людьми, адже всі, хто до нас приходять, стають частиною нашої команди. Але тепер я просто приймаю рішення співробітників більш усвідомлено.

#3. На вашу думку, які три основні якості повинен мати управлінець?

Уміння формувати команду однодумців, уміння делегувати завдання, вміння мотивувати на результати. І, звичайно ж, управлінець повинен бути лідером, який володіє емпатією і харизмою.

#4. Який ваш власний девіз у роботі й в житті?

Я живу за принципом — у житті немає нічого неможливого, якщо є величезне бажання. Просто іноді на це потрібно більше часу і зусиль.

#5. Як ви можете себе охарактеризувати трьома словами?

Цілеспрямована людяна людина 🙂

 #6. Хто ваш зразок для наслідування в роботі й чому?

Я не беру приклад з когось. Мені дуже подобається фраза Далай Лами: “Перш ніж засудити людину, одягни її взуття, пройди її шлях, спробуй її сльози, відчуй її біль. Наступи на кожен камінь, об який вона спіткнулася. І тільки після цього говори, що ти знаєш, як правильно жити”.

Адже ми від самого початку створені різними, ми по-різному сприймаємо світ, по-різному відчуваємо, мислимо. Те, що вийшло в одного, не означає, що точно так само вийде в іншого. Тому, якщо я з кимось себе і порівнюю, то тільки з собою вчора.

Я багато читаю, вивчаю різні підходи до управління, різні системи і будую свою.

Мені по життю щастить на сильних керівників, кожного з яких я вважаю своїми вчителями, в різних питаннях.

#7. Якби розпочати все спочатку, ви б інвестували у фінансовий консалтинг? Чи обрали б іншу сферу?

Якщо починати все спочатку, я б займалася фінансовим консалтингом. Але тепер я б до створення бізнесу підійшла зовсім по-іншому. З оновленою собою. Я — фінансовий директор і я фінансовий консультант, засновник і керівник консалтингової компанії. А це дві великі різниці, як то кажуть в Одесі.

#8. Скільки часу ви присвячуєте відпочинку? І який ваш типовий відпочинок?

Керувати новоствореним бізнесом на п’ятому році його життя — це робота 24/7. Але я не одна, у мене сильна команда. Тому, звичайно ж, у мене вистачає часу і на відпочинок. Спілкування з дітьми, чоловіком, тепер вже й онукою …

Я продовжую відкривати для себе нові країни. Нещодавно побувала в Індії, яка мене дуже вразила і надихнула. Я багато читаю, професійну літературу, і вкрай рідко, але обов’язково займуся цим серйозно, я бігаю.

Подобаються жіночі клуби: можна відпочити душею і згадати, що ти крім усього іншого ще й жінка. Отримую додаткову енергію, беручи участь у переговорних поєдинках Володимира Рогова. Зустрічаюсь і спілкуюсь з друзями, проводжу пікніки на природі.

#9. Якою ви бачите себе і власний бізнес через 5 років?

Нікому не розповідай про свої плани і буде тобі щастя 🙂  Звичайно ж, я бачу зміцнілий перспективний бізнес. Моя компанія входить до списку кращих роботодавців успішної й економічно зростаючої країни України. А я — все така ж молода, енергійна жінка, керівник, дружина, мама і бабуся.

#10. Які ваші задачі/цілі/мрії на наступні 3 роки?

Завдання одне — щоб вистачило внутрішніх сил рухатися згідно розробленої стратегії розвитку бізнесу.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram