Новини
25 Травня 2020
1 641

Lucid Motors: Головний конкурент Tesla побудував завод з виробництва електрокарів

Компанія отримала інвестиції у розмірі $1 мільярда від фонду Public Investment Fund of Saudi Arabia

Американський виробник електрокарів Lucid Motors, який разом з іншими великими гравцями галузі називають “вбивцею Tesla”, побудував завод в пустелі штату Арізона. Підприємство розташувалося за 80 км від найбільшого міста штату — Фінікса. Його площа склала 6,7 га, повідомляє Bloomberg.

Американський стартап фінансується саудівським Публічним інвестиційним фондом (Public Investment Fund of Saudi Arabia, PIF). Інвестиції PIF в проект склали $1 млрд.

Пост генерального директора в компанії займає Пітер Роулінсон (Peter Rawlinson) — колишній співробітник Tesla і головний інженер Tesla Model S. Віце-президентом Lucid Motors є Пітер Хоххолдінгер (Peter Hochholdinger), який в минулому займав в компанії Ілона Маска пост віце-президента з виробництва на заводі Tesla в Каліфорнії.

Будівельні роботи на фабриці Lucid Motors вже повністю завершені, нині компанія займається монтажем обладнання. Першу модель електрокара під назву Lucid Air компанія спустить з конвеєра до кінця 2020 р. Його вартість складе близько $100 тис. Доставляти електрокари покупцям почнуть вже у 2021 р.

Першим масовим продуктом стане великий, швидкий та з високою автономністю седан Lucid Air

Спочатку Lucid Motors збирається виробляти десятки тисяч автомобілів, проте з часом виробництво планують вивести на потужність у 380 тис. одиниць на рік. Це більше, ніж показники Tesla.

Каліфорнійський завод Ілона Маска у 2019 р. зібрав і доставив покупцям приблизно 367,5 тис. електрокарів. Lucid Motors збирається відкрити шоуруми в Каліфорнії та Флориді у 2020 р., в Чикаго, Нью-Йорку, Вашингтоні та Європі — у 2021 р.

Пандемія коронавірусу практично не завадила планам компанії запустити завод, зазначає агенція. Влада Арізони, на відміну від керівництва інших штатів, не зупиняла будівельні роботи на своїй території в період епідемії.

Крім того, компанії вчасно вдалося розв’язувати питання з поставками обладнання. Керівництво Lucid Motors заявило, що з середини березня компанія фактично розширювалася: вона вже прийняла на роботу 120 нових співробітників і відкрила додатково 250 нових вакансій.

Іншим конкурентам Tesla не так пощастило. Китайський стартап Byton змушений був звільнити половину працівників у Каліфорнії та відкласти початок складання автомобілів у Китаї. Американська компанія Rivian, всупереч серйозній підтримці з боку таких інвесторів, як Amazon і Ford, також відклала старт виробництва своїх електричних пікапів.

Ілон Маск не сидить склавши руки під час карантину, так нещодавно він заявив, що виробництво на лініях каліфорнійського заводу поновлюється. Це рішення порушує місцеві санітарні приписи, пов’язані з коронавірусом, адже Департамент охорони здоров’я Аламеди заборонив заводу починати роботу.

Нагадаємо, середня ринкова капіталізація Tesla за шість місяців склала $100 млрд, перевищивши поріг, необхідний для того, щоб гендиректор компанії Ілон Маск отримав свою перше винагороду.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram