Бiзнес
7 Листопада 2021
1 406

Лондон став провідним центром кліматичних технологій у Європі

У столиці Великої Британії працює 416 компаній, які займаються цим напрямком

Загальна вартість стартапів у галузі кліматичних технологій у столиці Великої Британії майже потроїлася за рік і досягла $28 млрд. Про це йдеться у звіті некомерційної організації London & Partners і компанії Dealroom.co.

Ці показники перевищує лише сфера затоки Сан-Франциско — місцева екосистема стартапів оцінюється у $941 млрд.

“Стрімкий розвиток кліматичних технологій у всьому світі обумовлений значними інвестиціями у транспортні та енергетичні рішення: у 2021 році на них припало 78% усіх вкладень у кліматичні технології”, — йдеться у дослідженні.

Додається, що аналогічна ситуація спостерігається і в Лондоні, де 60% венчурних інвестицій у кліматичні технології спрямовуються до енергетичних компаній.

Фото: Сукупна вартість стартапів у сфері кліматичних технологій у Лондоні/London & Partners, Dealroom.co

“Інші 40% інвестицій йдуть на програмне забезпечення, економіку замкнутого циклу та продовольчі стартапи, які також залучають дедалі більшу частку інвестицій”, — йдеться у звіті. Як приклад наводяться такі компанії — постачальник міських ферм Crate to Plate, платформа кліматичних ризиків Cervest і платформа економіки замкнутого циклу Circulor.

За останній рік вартість екосистем різко зросла завдяки двом успішним екзитам: Arrival, яка виробляє громадський транспорт із нульовим рівнем викидів, та додатку для покупок вживаних речей Depop. Потім, у вересні, група з відновлюваних джерел енергії Octopus Energy уклала угоду на $600 млн із Generation Investment Альберта Гора, що значно підвищило її оцінку.

У Лондоні є кілька перспективних стартапів. Відповідно до звіту, статус єдинорогів можуть отримати Newcleo (технології ядерного поділу), Olio (утилізація харчових відходів), Bulb (енергопостачання), Zenobe (акумулятори), Bbox (сонячні системи за моделлю plug-and-play, а також Highview (зберігання енергії).

У звіті наголошується, що загалом у столиці Великої Британії працює 416 компаній, які займаються кліматичними технологіями, що робить його найбільшим кластером у Європі.

У Лондоні є одна з найрозвиненіших екосистем стартапів у світі: з 2016 року такі компанії залучили $3,3 млрд, що становить 16% від загального обсягу в Європі.

З роками угоди стають дедалі більшими. З січня по вересень 2021 року обсяг венчурних інвестицій у кліматичні технології вже перевищив $1 млрд, збільшившись із 2016 року більш ніж у шість разів. “Це набагато швидше, ніж у середньому у світі, де обсяг вкладень збільшився майже п’ятиразово”, — зазначається у звіті.

Фото: Інвестиції в кліматичні стартапи у Лондоні/Інфографіка London & Partners, Dealroom.co

Активність венчурних фондів приносить користь не лише місцевим стартапам. За останні два роки лондонські венчурні фонди залучили більше ніж половину всіх європейських засобів у сфері кліматичних технологій. “Це ще раз доводить величезний потенціал зростання місцевого сектору”, — йдеться у звіті.

Як зазначає Ремус Бретт, партнер британського венчурного фонду LocalGlobe, Велика Британія знаходиться на шляху до того, щоб стати центром кліматичних технологій завдяки комбінації провідних світових досліджень, екосистемі, що процвітає, й винахідливим підприємцям, які використовують технології для розв’язання найактуальнішої проблеми нашого життя.

“Наразі не дивно, коли інвестори у Європі та світі звертають увагу на стартапи та масштабні підприємства із Лондона та інших частин країни”, — додає він.

Джерел: Rusbase

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram