Країна
4 Грудня 2020
4 182

“Лижню!”: Ситуація з відкриттям зимового сезону в країнах ЄС досить напружена

Хоча в Україні гірськолижні курорти планують працювати, принаймні “Буковель” підтвердила свій намір

Всупереч розпалу пандемії коронавірусу, в Івано-Франківській області на карпатському гірськолижному курорті “Буковель” планують відкрити зимовий сезон вже на початку грудня. Про це повідомив директор ГК “Буковель” Олександр Шевченко на своїй сторінці в Facebook.

“Дуже скоро сезон. Думаю, нам вдасться відкрити зимовий сезон з 4-6 грудня. Можливо не всі лижні траси вже запрацюють, але багато вже буде працювати, наприклад, витримки. Приїжджайте в Українські Карпати, тут не живе жоден вірус, тут свіже повітря, розкішно і класно”, — розповів Шевченко у відеоролику.

Директор ГК “Буковель” говорить, що в перші дні грудня працюватимуть багато витягів і чимало трас. Працівники курорту стверджують, що в цьому році старт зимового сезону починається для них гарною погодою навіть краще, ніж минулого року: випало багато снігу.

Як відомо, Буковель — найбільший гірськолижний курорт України, частка якого належить державі. Розташований біля підніжжя гори Буковель на висоті 920 м над рівнем моря. Зимовий сезон може тривати з листопада по квітень.

“Наскільки мені відомо, з 4 грудня Буковель вже відкривається. Думаю, за ним підуть й інші курорти — це Драгобрат, Славське, Пилипець, Плай, Яремче тощо. Через невдалий туристичний сезон цього року мало які курорти можуть собі дозволити простояти ще одну зиму”, — прокоментувала виданню НВ засновниця проекту “Вітер дує” Олена Деньга.

Між тим Німеччина домагатиметься закриття всіх європейських гірськолижних курортів під час зимового сезону через пандемію.

Канцлер Ангела Меркель запропонувала навіть провести голосування в ЄС з цього приводу, однак уряд Австрії категорично проти й має намір вимагати компенсації. Тільки під час різдвяних і новорічних свят лижний локдаун може коштувати країні майже €2,5 млрд ($3,03 млрд).

Деякі держави вже закрили свої гірськолижні курорти. Наприклад, в Грузії вони не будуть працювати як мінімум до лютого.

Швейцарська влада не збирається закривати свої гірськолижні курорти в нинішньому сезоні. Однак, надії швейцарських гірськолижних курортів на іноземних туристів, які приїдуть і врятують Різдвяні свята, можуть і не справдитися. Австрія і Франція хочуть ускладнити життя своїм громадянам: той, хто захоче покататися на лижах за кордоном, наприклад у Швейцарії, після повернення додому повинен буде відсидіти на обов’язковому карантині.

Прем’єр-міністр Франції Жан Кастекс заявив у середу, 2 грудня 2020 року, що його уряд має намір видати розпорядження, відповідно до якого громадянам його країни доведеться відсидіти в ізоляції не менше семи днів після повернення з відпустки за кордоном.

Відповідно на кордонах Франції зі Швейцарією та Іспанією будуть створені спеціальні КПП. Осіб, які перетинають кордон в обидва боки в рамках “ближнього прикордонного співробітництва”, це розпорядження стосуватися не буде.

Одна умова: захід буде реалізований, якщо Швейцарія та Іспанія не приймуть рішення закрити свої зимові спортивні курорти й напрямки щонайменше до початку січня 2021 року так, як це зробила Франція.

На даному етапі Австрія, ввівши десятиденний карантин для осіб, які приїжджають із зон підвищеного ризику, має намір хоча б побічно, але обмежити закордонний туризм на цей період.

У себе країна відкриває лижний курорт з 24 грудня, але туристична інфраструктура відкриється тільки після 7 січня.

Німеччина вважає Швейцарію зоною підвищеного ризику починаючи з 24 жовтня. Всі ті, хто повертається зі Швейцарії після відпустки або тривалого перебування, повинні проходити карантин протягом десяти днів. Короткі поїздки на шопінг в обидві сторони не зараховуються.

Глава Вищої ради охорони здоров’я Італії Франко Локателлі заявив, що “рішення Швейцарії залишити гірськолижні курорти відкритими стало розчаруванням”. В інтерв’ю газеті La Stampa він підкреслив, що сподівається на те, що швейцарські гірськолижні курорти будуть все-таки закриті до кінця року. В іншому випадку доведеться подумати над “введенням карантину для людей, які повертаються в Італію зі Швейцарії”.

Щоб трохи зняти напругу Investory News підготували п’ять екзотичних гірськолижних курортів. Так, перший з них Курорт Ябулі (Китай), був побудований на сопках Маньчжурії у 1996 році — до Азійських зимових ігор — і став одним із перших у країні. Спершу в цьому заповідному краю розташовувалися мисливські угіддя імператорів і маньчжурської знаті, поети шукали в пустельних узгір’ях натхнення, а ченці — очищення душі.

Тут і сьогодні досить небагатолюдно, за мірками Китаю, звичайно. Траси, що стартують з висоти 1318 м, не дуже круті, але досить протяжні, одна навіть вважається найдовшою у Китаї.

Курорт будували за європейськими стандартами, так що і маркування трас, і саме планування звичні та інтуїтивно зрозумілі навіть без навігації англійською: є і крісла з ковпаками, що підігріваються, і безкоштовні скі-баси між станціями канаток, і навіть VIP-кабінки зі шкіряними сидіннями, аудіосистемою і міні-баром.

Укаймеден, Марокко. Так, в Африці дійсно випадає сніг — і це не міраж. Щоб його знайти, потрібно проїхати одну годину з Марракеша в Атлаські гори та піднятися гірським серпантином до містечка Укаймеден. Тут завдяки особливому мікроклімату сніг випадає всю зиму — хоча від його заметів всього пара сотень кілометрів до барханів Сахари.

Побудувати тут гірськолижний курорт короля переконали французькі гірськолижники — так у Північній Африці з’явилися витяги, ратраки та шале, а сам Укаймеден став однією з найпопулярніших визначних пам’яток для марокканців, які приїжджають сюди на вихідні пограти в небачену гру — “сніжки”.

Втім, навідуються сюди й справжні гірськолижники — два десятки трас з перепадом висот близько 600 м досить доглянуті й різноманітні, щоб радувати лижників не лише своїм незвичайним місцем розташування, а місцями ухил досягає 35 градусів.

Але цікавіше за все не трасове катання, а скі-тури з гідами — такі походи тривалістю від декількох годин до декількох днів з ночівлями в берберських хатинах і гірських притулках організовують кілька європейських компаній.

Покататися на гірських лижах у Гімалаях — не тільки звучить круто, це й справді зовсім незабутній досвід. Гірськолижний курорт у Кашмірській долині почали будувати ще в бутність Індії британською колонією і за всіма європейськими правилами, навіть будиночки стилізували під шале.

Назва містечка, розташованого на висоті 2650 м, означає “Долина квітів”, але взимку замість них — розкішний сніг і товстелезні гімалайські ялинки, через які іноді обережно висовують морди дикі звірі (тут зустрічаються навіть снігові барси).

Сервіс, правда, теж досить дикий — особливості індійського менталітету проявляються повною мірою, але в Гімалаях легко бути вище всього цього. У Гульмарзі навіть цивілізоване катання відбувається на екстремальних за європейськими мірками висотах — тільки перша черга гондоли піднімає за хмари на 3100 м. На наступну чергу, кожний, хто виноситься до вершини Афарват вже на 4114 м, не варто сунутися без лавинного спорядження.

Новачкам тут робити нічого, зате впевнені лижники в Гульмарзі приходять у стан медитативного захоплення. Сухий і легкий сніг у поєднанні з грандіозною за масштабами зоною беккантрі, перепадом висот майже у 2000 м і нереальними панорамами обіцяють фантастичне катання.

Провінція Канвондо, де у 2018 році проводили зимову Олімпіаду, — одна з найбільш малонаселених у Південній Кореї. Воно й не дивно — більшу частину її території займають гори, і завдяки особливому мікроклімату і високої вологості в цих краях дуже багато снігу. Головний тутешній гірськолижний курорт Йонпхьон побудований на хребті Барвансан — у місці, де випадає найбільше опадів у країні, тому сезон тут особливо довгий.

Складна для вимови назва означає “Долина дракона”. Йонпхьон, як і багато інших південнокорейських курортів, будувався європейськими інженерами, з урахуванням всього накопиченого ними за багато років досвіду і в розрахунку на майбутню Олімпіаду, тому тут все відмінно продумано, прораховано і влаштовано з великим розмахом — у будівництво, не розмінюючись на дрібниці, вклали суму, порівнянну з бюджетом інших невеликих держав.

На двох сусідніх пагорбах Голд-пік (1127 м) і Дрегон-пік (1458 м) прокладено майже три десятки трас — зокрема найдовша в Південній Кореї протяжністю понад 5,5 км.

Плануючи курорт, будівельники не забули й апрескі-інфраструктуру. Тут є великий аквапарк і традиційні корейські лазні чімчільбан, каток, тенісні корти, боулінг, безліч спусків для катання на санках і ватрушках і критий майданчик для міні-гольфу. А неподалік розташовані мальовничий національний парк гір Одесан, кілька давніх монастирів і фортеця Амісансон на горі Сагимсан.

Розташований в гірському масиві Альборз курорт Дізін (Іран), що входить до числа найбільш високогірних у світі, вразить навіть досвідчених лижників. Круті схили з відмінним перепадом (900-3550 м), понад 20 трас з цікавим рельєфом і фантастично м’який, розсипчастий сніг — важко повірити, що все це знаходиться недалеко від пустелі.

На додаток до екзотики — національні особливості на кшталт черг на підйомники, розділені за статевою ознакою, гірськолижниці в хіджабах і повна відсутність спиртного в кафе.

Місцеві жителі катаються в основному від канатки до гірської тераси з видом на сплячий вулкан Демавенд (5600 м). Зате просунуті лижники відводять душу на довгих спусках зі снігом, майже не зворушеним ратраками.

Розваг на курорті небагато, так що бажаючим поєднати активний і пізнавальний відпочинок варто затриматися в Тегерані.

Джерела: відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram