Новини
28 Травня 2020
786

Лівія втратила майже $5 мільярдів від блокади нафтових портів

Така ситуація негативно зобразиться на економічному майбутньому країни

Втрати Лівії від блокади нафтових портів силами фельдмаршала Халіфи Хафтара сягають майже $5 млрд, повідомляє Коммерсант, з посиланням на Лівійську національну нафтову компанію (NOC), яка заявила, що така ситуація є серйозним збитком для економіки країни.

“Сумарні втрати у результаті того, що все нині закрито склали $4,9 млрд, а це неможливо компенсувати коштом резервів, що є великою шкодою для економічного майбутнього країни”, – йдеться у заяві компанії.

Зазначається, що ці кошти можна було б витратити, зокрема, на боротьбу з поширенням коронавірусу (за офіційними даними, у Лівії 77 хворих COVID-19, три людини померли).

Видання нагадує, що з 18 січня Лівійська національна армія на чолі з фельдмаршалом Халіфою Хафтаром почала блокувати об’єкти нафтової промисловості, включаючи морські експортні термінали, нафтові родовища та нафтопроводи.

У середині квітня NOC оголошувала, що Лівія стала на $4 млрд біднішою, ніж була б без блокади. “Компанія була змушена оголосити ситуацію форс-мажором у зв’язку з неможливістю виконання своїх контрактних зобов’язань. Державні доходи Лівії від нафтовидобутку впали до нуля”, – йдеться у повідомленні.

Наразі за владу в Лівії борються дві основні сили – Уряд національної згоди та Лівійська національна армія. У кінці квітня фельдмаршал Хафтар оголосив про рішення взяти на себе всю повноту влади в країні, але для того, щоб втілити цей план не на словах, а на ділі, йому ще потрібно встановити контроль над Тріполі.

Тим часом у середині травня вартість нафти марки Brent з поставкою у липні зросла на 1,83%, до $33,44, вперше з 13 квітня. Своєю чергою вперше з 17 березня вартість липневих ф’ючерсів на нафту WTI згідно з даними торгів піднялася вище $30 за барель (на 1,80%, до $30,05).

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram