Новини
12 Вересня 2022
428

Литва не оподатковуватиме українських ФОП

Для цього потрібні дві умови

Оподаткування українських підприємців-переселенців за кордоном лишається не визначеним в більшості країн ЄС. Раніше свою позицію вже висловила Польща, також розʼяснення щодо оподаткування українців, які тимчасово виїхали за межі території України у зв’язку зі збройною агресією рф, опублікувала Литва.

Це стосується фізичних осіб — резидентів України, які зареєстровані підприємцями в Україні (незалежно від системи оподаткування).

Литва не розглядає таких фізичних осіб як своїх податкових резидентів, не вимагає від них реєстрації підприємцями у Литві, сплати податку від підприємницької діяльності та подання декларації, але лише у разі виконання наступних умов:

• вони прибули до Литви після 24 лютого 2022 року (умова виписана не явно, але вона мається на увазі);

• продовжують здійснювати свою діяльність на підставі контрактів, укладених з клієнтами в Україні до прибуття в Литву (тобто важливо, щоб такі особи не укладали у Литві нових контрактів).

При цьому у своєму висновку Литва не посилається на жодні додаткові умови, такі як, місце знаходження центру життєвих інтересів, тривалість перебування у Литві (зокрема, до 183 календарних днів чи довше) тощо.

Така позиція є досить ліберальною. Зазначимо, що Литва — одна з найбільш дружніх до України країн, яка надає максимальну допомогу, особливо в політичному ключі.

Як писали раніше Investory News, у Польщі легально працевлаштувалися близько 75% українських біженців.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram